Tech-KütyükTudomány

Nanorészecskékkel vetnek véget a ráknak: “felzabáltatják” velük a rákos sejteket – küszöbön az áttörés?

A Nancsingi Egyetem szakemberei egy módosított gén és nanorészecskék segíthetnek leküzdenie az immunrendszernek a halálos kórt.

A HER2-gén lehet a kulcs?

A mellrák egy agresszív típusának kezelésére alkalmas nanorészecskéket fejlesztenek kínai kutatók.

A Nancsingi Egyetem szakemberei a HER2-génre fókuszáltak a vizsgálatukban.

Hirdetés

A HER2 a sejtek növekedéséért, osztódásáért és regenerálódásáért felelős, minden emberben megtalálható, ám kóros elszaporodása rosszindulatú daganatok, például a HER2-pozitív emlőrák kialakulásához vezethet.

Mellrákon tesztelik

A melldaganatos esetek 20-30 százaléka HER2-pozitív emlőrák, amely gyorsan nő, hamar képez áttéteket és nagyobb valószínűséggel újul ki.

A kutatók olyan új típusú nanorészecskéket fejlesztettek ki, amelyek felismerik a melldaganatok HER2 jelű fehérjéjét, megcélozzák és elpusztítják azokat.

Az Angewandte Chemie International Edition című szakfolyóiratban publikált eredmények szerint a laboratóriumi tesztek során a nanorészecskék megcélozták a HER2-pozitív sejteket és 30 százalékkal csökkentették a sejtburjánzást.

Közel a klinikai tesztek

Mindenki azt kérdezi most, hogy vajon mikor kerülhet sor embereken elvégzett klinikai tesztekre.

Egyelőre ezt még nem tudni, jelenleg a nanorészecskék egyéb mellékhatásit vizsgálják-e, hogy van-e bármiféle káros hatásuk a szervezetre nézve.

Csak a biztonságosságát megerősítő vizsgálatokat követően kaphat a kísérlet emberi alkalmazásra is zöld utat.

Vagyis bár sokaknak felcsillanhat végre a remény a rákkal szembeni küzdelemben, még akár éveket is várhatunk arra, hogy széles körben elérhetővé váljon.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!