CímlapsztorikÉrdekes világ

Nonszensz: a kármentes autósoknak kell majd többet fizetni a biztosítóknak!

Rosszul járhatnak a kármentes autósok az új kgfb-szabályozással… Vicc az egész, ugye nem gondolták ezt komolyan?!

A Napi.hu jelenti:

Valakinek meg kell fizetnie az okozott károkat.

Hirdetés

Ha nem szedhetnek be a károkozó autósoktól több pénzt a biztosítók, akkor a kármentesek fizethetnek magasabb díjat – ezt várják a károkozói pótdíj mérséklésétől a piaci szereplőké

Átírná a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az ombudsman is a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) eddigi árazási gyakorlatát.

A hatóságoknak az úgynevezett károkozói pótdíj szúrja a szemét, amellyel a biztosítók az elmúlt egy vagy több évben kárt okozó autósokat büntetik.

A pótdíj általában egy szorzó, amellyel az alapdíj akár többszörösére is emelheti a biztosító a biztosítás tarifáját, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az az autós, aki kármentesen küzdötte fel magát A0-ból például B6 osztályba töredék annyiért találhat biztosítást, mint az, aki B8-as volt, de egy káresemény miatt visszacsúszott B6-ba.

A több kárt is okozó sofőrök szorzója egyes cégeknél akár ötszörös is lehet, ezzel a biztosítók azt akarják elérni, az ilyen autósok menjenek inkább a konkurenciához.

Igen ám, de áremelkedést okoz a pótdíj csökkentése, és a vicc ebben az, hogy ezt végül a KÁRMENTES autósok fizethetik meg…

A dolog ráadásul árnyaltabb ennél is.

Ha az előző években figyelmetlenül, agresszívan, másoknak kárt okozva vezető sofőrök elszaporodása miatt egy biztosítónál romlani kezdenek a kárstatisztikák, akkor a cég nem tehet mást, mint megemeli a többi autós díját is, hogy fedezni tudja a károkat, vagyis általánosságban véve emelkedni fog nála a kötelező biztosítás ára.

A Generali Biztosító Zrt. szakértői szerint a díjak jövőbeni alakulása attól függ majd, hogy a bonus-malus szabályozást hogyan alakítják ki.

Hirdetés

Önmagában a károkozói pótdíj csökkentése vagy megszüntetése azt jelentheti, hogy a kármentes ügyfelek tapasztalhatnak díjemelést, ők lehetnek ennek a kezdeményezésnek a károsultjai, mert a károkozó ügyfelek magasabb díjszükségletét ők fogják részben átvállalni.

Szerintetek rendben van ez így?

Szerintünk nagyon nincs…

Ha más nem bír magával, és kárt okoz, alap lenne hogy “őt büntetik”, nem a kollektív és ártatlan többséget.

Forrás: Napi.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.