CímlapsztorikMúltidéző

Nulladik holokauszt: Afrikában létesítették a koncentrációs táborok előfutárát, minden innen indult

Hitler még meg sem született, amikor lerakták Afrikában a későbbi koncentrációs táborok alapjait. Ijesztő és sötét múlt, amire még a németek sem szívesen emlékeznek.

A nyugati média szeret Hitler koncentrációs táboraival kérkedni, de Hitler csak második, vagy harmadik volt, nézőpont kérdése. Még a sajátjai,a németek is megelőzték, cirka egy évszázaddal hamarabb.

Nulladik holokauszt Afrikában

Az egész még a 19. században kezdődött. Hitler még nem is élt, pedig az emberek nagy része azt gondolná, hogy a koncentrációs táborok Hitler Németországának találmányai.

Hirdetés

Abba most ne menjünk bele, hogy az angoloknak is megvoltak a maguk haláltáborai, ahová búrok százait zárták és kegyetlenkedtek velük, ez majd egy másik történet lesz.

Legalább 3500 afrikai áldozat vesztette életét a namíbiai Shark Island félszigetén a császári német katonák által.

Borzalmas körülmények, a náci haláltáborok előfutárai

A herero és nama emberek kiirtását egyszerűen kitörölték a történelemkönyvekből…

A 20. századi náci büntettek nem tekinthetők tehát elszigetelt jelenségeknek, mivel II. Vilmos „Afrika-politikája” azt mutatta:

A faji felsőbbrendűség mélyen be volt ágyazva a német kultúrába, s ezt legalább a 19. századig vissza lehet vezetni.

A bennszülött herero és nama törzsek fejlett kultúrával rendelkeztek, de a németek között ez a nézet nem volt elterjedt. Amikor Afrikában zajlott a hadjárat, rengeteget megöltek közülük.

A hererók és namák sokáig ellenálltak, amikor a németek a sivatagba akarták őket száműzni, s még a rengeteg áldozat ellenére sem törtek meg.

1905-re azonban a túlélőknek már nem maradt más választásuk, II. Vilmos pedig császári dekrétumban fogalmazta meg az afrikai földek kisajátítására vonatkozó igényét.

Az életben maradtakat koncentrációs táborokba zárták, majd felhasználták őket a gyarmat új vasútvonalainak építéseihez.

Itt mutatta meg a nácizmusban rejlő gonoszság először a foga fehérjét.

Hirdetés

Jóval a ma ismert holokauszt előtt.

Rémálom, semmit nem érő emberi életek

A munkára alkalmatlanokat elpusztították, a többieket pedig szinte halálig dolgoztatták.

Shark Island pedig a nyugat-afrikaiak legrettegettebb helyévé vált.

A tábor 2 évig működött, aztán bezárták, de ezalatt a foglyok 70%-a életét vesztette, vagyis nagyon kevesen élték túl, 10 emberből maximum 3.

Swakopmund táborában az asszonyokat arra kényszerítették, hogy saját maguk főzzék meg az elhunytakat, akiknek földi maradványait németországi múzeumokba és egyetemekre küldték további vizsgálatok céljából.

Ez volt az első holokauszt, azelőtt, hogy az európai holokauszt megtörtént volna, mely tulajdonképpen csak egy jóval nagyobb méretű “lenyomata” volt az Afrikában történteknek.

De erről nem sokat mesélnek ma a történelemkönyvek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.