CímlapsztorikTech-Kütyük

Nyereség nélkül, szövetkezetben termelnek megújuló energiát civilek Anna projektjében, vége az energiacégeknek?

Egy kérdés hozzátok, magyar emberek!

Ezt mért nem valósítjuk meg, szemben az energialobbival és a belőlünk élő, közmű rabszolgákat kizsigerelő vállalatokkal szemben…?

Azt mondják, náluk az ügyfelek egyben tagok is, így teljesen más kiszolgálást kapnak.

Hirdetés

Ahogy máshol, Spanyolországban is féltve óvják a milliárdos hasznot termelő energiaszektort a hatalmasok, s bizonyára szépen épülnek is a profitból a kastélyok, brummognak a luxusjachtok, hogy másra ne is merjünk gondolni.

Anna Rodon Font a spanyolországi Katalóniából érkezett Magyarországra, hogy a TEDx Danubia Countdown rendezvényén megismertesse velünk zöldenergia-termelő és forgalmazó szövetkezetét.

Anna szövetkezetének még irodája sincsen, nemhogy székháza.

Van helyette annyi tulajdonosa, amennyi tagja, az áramot maguknak termelik és osztják el. Persze jelenleg a zöldáram összességében drágább, tehát tudatosság kell a felhasználói oldalon.

De már vannak épp elegen ahhoz, hogy létezzenek, példát mutatva remélhetőleg másoknak.

“Spanyolországban a piacnak csak két része nyílt meg, így az emberek és a vállalatok energiát termelhetnek, és energiát értékesíthetnek, de minden a hálózathoz és az elosztáshoz nem férünk hozzá. De megpróbáljuk elérni, hogy mások meghallják a hangunkat”

-jelentette ki.

“Mi szövetkezetként nem haszonszerzésre törekszünk, talán ez adja a különlegességünket.”

Fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy ez egy összefogás.

Hirdetés

“Együttműködünk legalább három másik spanyolországi megújulóenergia-szövetkezettel. Tehát nem versenyzünk, hanem együttműködünk.

Ők az ország más részein működnek, így megosztjuk az erőforrásokat, például az informatikai rendszereinket.”

“Spanyolországban is, és gondolom itt, Magyarországon is régebben az volt a narratíva, hogy beleszületsz egy energiacégbe, ők a szolgáltatók és kész.

Örökre velük maradsz.

Azonban ez most megváltozott. Az ember úgy érzi, hogy kiválaszthatja, ki legyen a szolgáltatója. De ez még egy egészen új érzés”

-fejtette ki Anna.

“Leginkább napenergiát használunk, de van egy biogázüzemünk, illetve pár vízerőművünk is. Folyamatosan kutatjuk az új lehetőségeket, próbálkozunk a szélenergiával is”

-mondta Anna.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!