CímlapsztorikÉrdekes világ

Úgy gáncsolhatja ez az EU a magyarokat, mint országot még soha

Döbbenetes és politikai értelemben is kegyetlen pörölycsapás vár Magyarországra?

Soha nem látott precedens jöhet Magyarországgal szemben

Alemanno a Politicón megjelent véleménycikkében arról ír, az unió történetében először eshet meg, hogy a soron következő tagország elnökségét elkaszálják.

Orbán Viktor miniszterelnök, az Európai Unió tagországainak leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője „választási autokráciává” változtatta Magyarországot, amely már nem tekinthető „működő demokráciának”

Hirdetés

– írja Alberto Alemanno a Politicón megjelent cikkében, majd azt is megjegyzi, Magyarország 2024 végén átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét.

Orbán rémálma valósulhat meg?

Hogyan lehet egy olyan uniós tagország – mint Magyarország vagy Lengyelország –, amelyről többször megállapították, hogy megsértette az alapvető uniós értékeket, és amelynek a pénzeszközeit felfüggesztették, hitelesen az egyik legfontosabb uniós intézmény elnöke?

-teszi fel a kérdést Alemanno.

Eleinte úgy tűnt, hogy eza soros elnökség nem akadályozható meg de egyre biztosabb, hogy módot találnak rá, ez pedig pörölycsapással érhet fel a magyar kormány és Orbán Viktor számára.

Az egyik az, hogy minősített többséggel az összes uniós tagállam megváltoztatja az elnökséget betöltő nemzetek sorrendjét. Ez aztán egy meghatározatlan időpontra tolhatja ki Magyarország elnökségi jogosultságát, amíg vissza nem tér a kötelező uniós normák közé.

Alternatív megoldás lehet, hogy a Magyarország előtt következő két elnökséget betöltő kormányok – az úgynevezett triórendszerben Belgium és Spanyolország – módosítja belső megállapodásait, és megváltoztatja a magyar elnökség napirendjét.

Végül, egy másik lehetőség Magyarország elnökségének teljes felfüggesztését jelentené, Belgium és Spanyolország pedig a magyar elnökség hat hónapjának felét venné át, így a két ország elnökségi ideje kilenc hónapig tartana.

Nem Orbán elleni lépés, de mégis?

A hivatalos álláspont szerint Magyarország elnökségének megakadályozása végső soron nem Orbán Viktor szankcionálásáról szól, hanem a blokk működésének és a jó kormányzásnak a megőrzéséről.

Azonban sokak narratzívája az, hogy ez egy olyan politika mélyütés, melyet szándékosan az ötödik Orbán-kormánynak kívánnak bevinni.

Hirdetés

Sok külföldi erő ugyanis azt remélheti, hogy az amúgy is EU-s pénzektől megfosztott, döglődő magyar gazdaság és a politikai vákuum megroppantja majd a magyar kormányt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.