CímlapsztorikÉrdekes világ

Nyugdíjkorhatár: vége a békés idős kornak a magyarok többségének

Nagyon sötét és nyomorúságos időszak következhet: jön a 73-74 éves nyugdíjkorhatár és a sírig tartó munka!

Tényleg jön a sírig tartó munka? Egyre nagyobbak a félelmek

A Prémium Önkéntes Pénztárak kutatása szerint a magyarok a nyugdíjkorhatár emelésével számolnak, a legpesszimistább fiatalok szerint ők 73-74 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

Bár egyre több 35 év alatti fiatal kezd el takarékoskodni önkéntes nyugdíjpénztár segítségével, kifejezetten a nyugdíjas évekre összességében még mindig kevesen tesznek félre.

Hirdetés

Több változást is hozott az idei év a nyugdíjaknál, többek között 2022-től 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár az 1957-ben vagy az azt követően születettek körében.

A fiatalabbak azonban ennél jóval későbbre saccolják a nyugdíjas éveik kezdetét – derült ki a reprezentatív kutatásból.

74 éves nyugdíjkorhatár

A most 18-24 évesek arra számítanak, hogy ők már csak 74 évesen mehetnek majd nyugdíjba. A 25-34 évesek pedig 73 évre teszik ezt. 72 évvel számolnak a most 35-44 évesek, a 45-54 év közöttiek 68,8 évvel, az 55-64 évesek pedig 66,4 évvel kalkulálnak.

A 18-34 évesek között még 63 százalék, míg a 35-49 évesek között már csak 48 százalék támaszkodna majd a megtakarításaira, befektetéseire a nyugdíjas mindennapokban.

A nyugdíj melletti munkát, mint bevételi forrást ellenben inkább az idősebbek említették, az 50-64 évesek fele számít arra, hogy nyugdíjasként is dolgozik majd.

Sötét nyugdíjas évek és nyomorgás?

Ha minden úgy halad ahogyan eddig, és nem reformálják meg alapjaiban a nyugdíjrendszert, akkor katasztrofális állapotok fognak uralkodni, amikor 74 évre emelik majd a nyugdíj korhatárt.

A nyugdíjasok jelentős része meg sem fogja élni, vagyis a munka egy sírig tartó munka lesz valóban a számukra.

Akik pedig belépnek a nyugdíjas éveikbe, azok sem biztos hogy felhőtlen időszaknak nézhetnek majd elébe, és meg tudnak majd élni belőle legalább a létminimum szintjén…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.