CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbán Viktor: Óriási bejelentésre számíthatunk – belengették a jelentős változtatásokat

Valami nagyon nagy készülődik: Nagyjából kétszázezer ember izgulhat, de más, hasonló horderejű bejelentések is jöhetnek, ezek milliókat érinthetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök az MTI által kiadott fotói szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén kezdte a szombat reggelt.

Varga Mihály pénzügyminiszter társaságában ma dönt a kormány a hitelmoratórium meghosszabbításáról, ami december végén járna le.

Hirdetés

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban már elmondta, több javaslatot megtárgyalt a kormány, döntés szombaton reggel lehet.

Korábban már Gulyás Gergely miniszter és a magyar bankszektor több képviselője is jelezte, hogy tárgyalás folyik a Magyar Bankszövetség és a kormány között a moratórium esetleges meghosszabbításáról.

Nagyjából kétszázezer ember izgulhat emiatt, a jegybank becslése szerint ennyi lakossági ügyfél lehet olyan helyzetben, hogy nehezükre esne folytatni a törlesztést.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzet szombati számában azt nyilatkozta, a járvány második hullámában is fenn kell tartani az ország gazdasági működőképességét, ezért újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be a kormány.

A tervekről szólva közölte: szóba jöhet célzott adócsökkentés és az építőipari beruházások támogatása is.

A gazdaság működésének fenntartásához bizonyos ágazatokban – például a turizmusban és az építőiparban – élénkíteni kell a keresletet, másrészt meg kell óvni a munkahelyeket, harmadrészt gondoskodni kell új termelési lehetőségekről, támogatni kell a befektetéseket.

Végül figyelemmel kell lenni arra, hogy a válságkezelésre fordított állami milliárdok a hatékony és a versenyképes gazdasági megoldásokat támogassák – ismertette.

Az idei számokról Varga Mihály azt mondta:

Bár a tavaszi gazdaságvédő intézkedések eredményt hoztak, azok sem elegendők ahhoz, hogy Magyarország kivonja magát a világgazdaság negatív folyamatai alól, így idén 5-6 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ehhez 7-9 százalékos költségvetési hiány társulhat, az államadósság pedig az év eleji 66 százalékról a GDP 76-78 százalékára emelkedhet.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.