CímlapsztorikÉrdekes világ

Özönvízre figyelmeztetnek Magyarországon: HÁROMHAVI csapadék eshet le a jövő héten

Kiadták a figyelmeztetést. Ez most mindent “elmoshat”?

A jövő héten érkező mediterrán ciklonok kiadós csapadékot hoznak, jövő vasárnapig nagyjából 20-80 milliméter csapadék hullhat le országosan, ugyanakkor lokálisan ennél nagyobb mennyiség sem zárható ki

– számolt be róla az Időkép legfrissebb előrejelzésében.

Hirdetés

Eszerint a sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két-, két és fél havi, lokálisan akár háromhavi csapadékmennyiség is érkezhet.

A kiadós csapadék miatt nagy eséllyel növekedni fog a belvizes területek kiterjedése, mi több:

Újabb árhullámok indulhatnak el a folyóvizeinken.

Az első mediterrán ciklon már vasárnap este megérkezik, majd a jövő hét végéig szinte futószalagon érkeznek ciklonok délnyugat felől.

Emiatt országszerte sok csapadékra kell készülni, melynek halmazállapota még kérdéses.

Hazánk várhatóan ugyanis egy ütközőzónába kerül, vagyis térségünk lesz a választóvonala a dél, délnyugat felől érkező enyhe, nagy nedvességtartalmú és az észak, északnyugat felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű légtömegeknek.

A hét elején még csak nyugaton, majd a hét közepétől, elsősorban csütörtöktől már egyre nagyobb területen válthat síkvidéken is havas esőbe, havazásba az eső, legkésőbb keleten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap hajnalban –2 és 5, napközben 4 és 12 fok közötti hőmérséklet ígérkezik.

Hétfőtől sokfelé hullhat csapadék, főként eső, de a magasabb helyeken havas eső, hó formájában, a hőmérséklet hajnalban 0 és 8, napközben 3 és 14 fok között várható.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.