CímlapsztorikÉrdekes világ

Pánik Európában: durván kapkodják a jódkapszulákat, mindenki egy nukleáris katasztrófától tart

Az oroszok egy második Csernobilt készíthetnek elő? Tényleg beterítheti a radioaktív köd a kontinenst?

Egész Európában emelkedett az eladott jódtabletták száma, olyan is van, ahol már hiánycikknek számít.

A szakértők szerint nincs miért pánikolni, az emberek egy jelentős része mégis megijedt és nagyon komolyan felkészülnek egy esetleges nukeleáris katasztrófára.

Hirdetés

Bár a szakértők és tudósok megjegyzik:

Az elmélet nem teljesen légből kapott, ugyanakkor – ahogy azt az IFLScience is bemutatta – a tabletta beszedése önmagában nem segít. Ezt a szakemberek többször hangsúlyozták.

Az elmélet alapját a csernobili események adják, amikor is a jódnak kitüntetett szerep jutott.

A tablettaként elfogyasztott kálium-jodid ugyanis mérsékelheti a káros radioaktív anyagok a pajzsmirigyen keresztüli felszívódását.

Ezt az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) is így látja.

A mostani helyzet és pánik eszkalálódásában az is közrejátszik hogy a csernobili nukleáris balesetet követően a radioaktív porfelhőt Magyarország felé is elfújta a szél és az aktuális áramlatok.

Emlékeznek talán sokan arra a figyelmeztetésre, hogy ne tartózkodjunk a szabadban, csukjuk be az ablakot és mossuk meg a kertből behozott salátát.

A mai napig viták vannak róla, hogy Magyarországon milyen hatása is lehetett Csernobilnak, de egy biztos:

Ha van összefüggés, ha nincs, de az 1986-ot követő években, évtizedekben drámaian nőtt a rákos megbetegedések aránya az adott generációban.

Hirdetés

A csernobili baleset idején emiatt osztogatták a kálium-jodidot a lakosságnak, noha arról nincsenek pontos adatok, hogy mindez hány életet mentett meg.

Az ENSZ Gyermekalapja ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy ha a jódtablettákat szélesebb körben osztották volna szét, és több gyermeknek jutott volna belőle, eleve kevesebben szenvedtek volna pajzsmirigyrák kialakulásától.

Az ukrajnai helyzet mindenesetre alaposan megkavarta az állóvizet. A belga nukleáris energiát ellenőrző hatóság például arra figyelmeztetett, hogy ilyen készítményeket csakis a kormányzat utasítására szabad bevenni, most azonban semmi sem indokolja ezt – még úgy sem, hogy az oroszok ukrán erőművek környékén járnak.

Finnország vezetése viszont azt jelezte, jobb, ha a lakosság tart magánál jódtablettákat. Beszedni ugyanakkor nekik sem kell.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.