CímlapsztorikEgészségünk

Pitypang: képes megfiatalítani a májszövetet és ezerféle bajra jó!

Sokan gyomként kezelik, pedig amellett, hogy szép virág, rengeteg egészségügyi hatása van!

Megfiatalítja a máj szöveteket, így csökkentve az alkoholfogyasztás káros hatását.

Lehetővé teszi az epe normál termelését, és serkenti az epefolyadék áramlását. Szórj minden nap friss pitypangot a salátádra.

Hirdetés

A hatás nem marad el: fokozza az immunrendszer működését és a fehér vértestek termelődését.

Ne csak a májat képes tisztítani, hanem az epét is.

Ki ne ismerni a pitypangot, vagy másik nevén a gyermekláncfüvet?

Nevezik asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, láncfű, láncvirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfog, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, pongyola pitypang, pitypang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág néven is.

A friss levelét még salátákba is bele szokták keverni egyes helyeken, mivel rengeteg jótékony egészségügyi hatása van.

Kevesen gondolnák rá gyógynövényként, noha a vidék régi öregjei ismerték.

A pitypangot a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövényként tartjuk számon. Gyökerét ősszel és tavasszal, levelét áprilistól júniusig, az egész növényt gyökérrel tavasztól őszig gyűjtjük.

Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van.

Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre.

Hirdetés

A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású.

Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint.

Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják.

Fontos: a zsenge leveleket érdemesebb szár nélkül fogyasztani, mivel nagy mennyiségben mérgezéses tüneteket is okozhat a fejszerű nedve a növénynek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!