Tudomány

Ijesztő titokra jöttek rá: kevés ideje maradt hátra az emberiségnek – a kozmosz csendje árulta el a végzetünk?

Kutatók vizsgálták azt, hogy miért ennyire csendes és kietlen a világűr. Az eredményeik riasztó jóslatok lehetnek a fajunk számára.

A világegyetem mint üres “pusztaság”?

Arról már régóta tudni lehet, hogy az idegenere mindez idáig nem talált rá az emberiség a távoli világűr kutatás során.

Noha sokan megjegyzik, hogy egyelőre a kozmosznak egy kis szeletét tudtuk részletesen elemezni, egyre több tudósnak feltűnik az, hogy nem leltünk még idegen civilizációk nyomára.

Hirdetés

Mindezt úgy, hogy matematikailag is hihetetlenül sok – több millió – értelmes civilizáció kell hogy legyen a kozmoszban.

A Fermi-paradoxon éppen ebből fakad: rég találunk kellett volna már idegeneket, mégsem történt meg a nagy áttörés.

A tudósok, különösen egy amerikai tudóscsoport most ijesztő magyarázatot találhatott erre…

Ijesztő válasz egy tudóstól

Daniel Whitmire egy az egész emberiség sorsát előrevetítő válasszal szolgálhat.

Szerint van arra egyértelmű magyarázat, hogy túl nagy a „csend”, és hogy egyelőre tényleg semmi sem utal arra, hogy valahol a távolban létezne valamilyen fejlett civilizáció.

Daniel Whitmire, az Arkansasi Egyetem munkatársa évtizedeken át úgy gondolta, hogy az Univerzum csendje arra utal, hogy fajunk meglehetősen lemaradt a többiektől.

A kutató régen azt tanította a hallgatóinak, hogy a statisztikák alapján nekünk kell a legostobábbnak lennünk a galaxisban. Az emberiség modern technológiai fejlődése úgy 100 évvel ezelőtt indult meg, az idegen civilizációk akár millió vagy milliárd évekkel járhatnak előttünk.

Még 1 milliárd évig lakható a Föld, mi azonban kipusztulhatunk

Whitmire új tanulmányában azt írja: amennyiben tipikusak vagyunk, úgy egy intelligens fajnak a technológiai tudás elérése után nem sokkal el kell tűnnie.

A feltevés két megfigyelésen alapszik: még tudományos-műszaki fejlődésünk elején járunk, illetve mi vagyunk az első technológiai csoport a bolygón – Whitmire definíciója alapján az a biológiai faj technológiai, amely elektromos eszközöket hoz létre, és képes jelentősen befolyásolni saját égitestét.

Hirdetés

Mivel a Föld még legalább egymilliárd évig lakható lehet, könnyen elképzelhető, hogy nem mi leszünk az utolsó technológiai létforma a bolygón.

Az alapján, hogy mennyi idő kellett ahhoz, hogy az ősi főemlősökből kifejlődjön az emberiség és elkészítse az első rádiót, a Földön még 23-szor alakulhatnak ki új, intelligens civilizációk.

Mi lehetünk az egyetlenek?

Vagyis a több millió évig fennálló technológiai fajok igazán kivételesek lehetnek.

Ha valóban bolygónk első technológiai társadalmát alkotjuk, a többi hasonló civilizációnak is elsőnek kell lennie.

Eszerint nem sokkal azt követően, hogy egy faj technológiaivá válik, megszűnik létezni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.