CímlapsztorikÉrdekes világ

Privatizálták az ivóvizet, hogy méregdrágán palackozva adják el: a nagyvállalatok fogják “itatni” a világot

Csak győzzük megfizetni. A vállalat egykori vezére szerint ugyanis a víz NEM alapjog, és mindenkinek fizetnie kellene érte…

Vízprivatizáció: milliárdosok és vállalatok vásárolják fel előlünk a vizet?

A víz teljes privatizációja jöhet el a jövőben. A Nestlé és már nagyvállalatok folyamatosan szipolyozzák ki a földből a vizet, egyre apasztva a vízkészleteket.

Afrikában is zajlanak ilyen műveletek, ott vannak olyan területek, melyeket már teljesen kiszárított ez a kapitalista tempó.

Hirdetés

Az ijesztő ráadásul az az egészben, hogy eközben például a Nestlé nigériai vízkitermelő központjai körül élő helyiek szomjaznak…

Ez pedig mindent elmond a nyugat kegyetlen és kapitalista embertelenségéről, profithajhász gépezetéről.

Ezeknek a vállalatoknak rengeteg pénzük van, területeket vásárolnak, majd próbálják ezeken a vizet kifacsarni a talajból, tönkretéve a helyi mikroklímát és vízháztartást.

Aztán bepalackozzák, hogy méregdrágán eladják nekünk, fogyasztóknak.

Brutális árréssel árusítanák tovább azt amit kvázi ingyen nyernek ki…

Nem titkolt céljuk az, hogy a bolygó vízkészlete magánkézbe vándoroljon, és a gazdag milliárdosok és a vállalatok kezeljék a “csapokat”.

Ennek kapcsán a Nestlé elnök-vezérigazgatójának volt egy PR-szempontból is borzalmas megszólalása néhány éve:

Peter Brabeck akkor azt mondta, hogy a víz, mint emberi jog egy szélsőséges megközelítés, a víz kereskedelmi termék, aminek piaci értékkel kell rendelkeznie.

Vagyis lényegében kimondta, hogy a víz nem lehet többé ingyenes a jövőben.

Tüntetések és petíciók

Sokan már most óriási tiltakozásba kezdtek, illetve hatalmas tüntetések is lezajlottak, valamint továbbiak várhatók.

Hirdetés

A Nestlé ugyanis Floridában is privatizálta a vizet, hogy aztán palackban, sokkal drágábban adja vissza a helyieknek.

A hír és a tervezet kapcsán óriási a felháborodás.

Nestlé ezen kívül olyan önkéntes támogatásokkal igyekszik megnyerni a döntéshozók jóindulatát, mint a helyi cserkészcsapat vagy egy iskolai sportklub támogatása – a vállalati költségvetés szempontjából csekély összegért szereznek újabb engedélyeket.

Nagyjából ez történik most Floridában is, ahol a Ginnie Spring forrásánál a Nestlé éppen a négyszeresére szeretné növelni a kitermelési volument.

A gond, hogy a részben ugyanebből táplált Santa Fé folyó vízszintje már most is nagyon alacsony, 28 százalékkal alacsonyabb a sokéves átlagnál, és a helyiek attól félnek, hogy ezután még rosszabb lesz a helyzet, ami a helyi turizmust és rekreációt is veszélyezteti.

Alapjog, vagy sem?

A Nestlé szerint szó sincs erről, ők azt mondják, a vízszint legfeljebb két centiméterrel lenne alacsonyabb.

A Nestlé hosszú távú stratégiája sokak szerint az, hogy a természetes vizeket ingyenesen vagy potom összegért kisajátítják, a palackozott vizet pedig utána jelentős haszonnal eladják.

Az alapkérdés, hogy a víz piaci termékké tehető-e a helyiek akarata ellenére, vagy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!