CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Rákgyilkos vírus vethet véget az áttéteknek: kisöpri a tumorsejteket a szervezetből

Akit kezeltek, 2 éve tünetmentes, pedig menthetetlen volt.

Áttöréssel felérő kísérleti eredmények születtek, az orvosok szerint mihamarabb el kell jutni a végső klinikai vizsgálatokig, mert emberek millióit lehetne vele megmenteni.

Vírust vetettek be rákos sejtek ellen, az eredmény döbbenetes

Lenyűgöző eredményekkel találkoztak a kutatók az előrehaladott stádiumban számos ráktípus esetében – beleértve a nyelőcsőrákot és a szemrák egy ritka típusát –, amikor a herpeszvírus egy legyengített változatát küldték harcba a daganat ellen.

Hirdetés

A kezelés a közönséges herpeszvírus (herpes simplex) legyengített formáját használja, amelyet úgy módosítottak, hogy megtámadja és elpusztítsa a tumorokat.

Bár még további hosszabb távú és szélesebb körű vizsgálatokra van szükség, a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezés mentőöv lehet az előrehaladott rákban szenvedők számára.

Akit kezeltek, 2 éve tünetmentes, pedig menthetetlen volt

Az egyik páciens a 39 éves Krzysztof Wojkowski volt, akit 2017-ben diagnosztizáltak nyálmirigyrákkal, amely nem reagált a hagyományos kezelésekre.

A férfi rákja a kísérleti terápiának köszönhetően teljesen eltűnt, és immár két éve tünetmentes.

A klinikai vizsgálatokban mintegy 40 páciens vett részt.

Az RP2, amelyet közvetlenül a daganatba juttatnak be, kettős támadást indít: a rákos sejtekbe behatolva szétrobbantja azokat, illetve aktiválja az immunrendszert.

Nem mindennapi eredmények ebben a kísérleti fázisban

Kevin Harrington vezető kutató a BBC-nek elmondta: lenyűgöző eredményekkel találkoztak az előrehaladott stádiumban számos ráktípus esetében, beleértve a nyelőcsőrákot és a szemrák egy ritka típusát. Hozzátette: a klinikai tesztelés korai szakaszában nem mindennapiak az ilyen jó eredmények.

A jövőben a rák olyan lesz, mint egy megfázás

Marianne Baker rákkutató elmondta: a tudósok körülbelül száz éve fedezték fel, hogy a vírusok segíthetnek felvenni a harcot a rákkal, de biztonságos és hatékony hasznosításuk eddig kihívásnak bizonyult.

Vagyis a jövőben a rák egy olyan betegséggé válhat hamarosan, mint mondjuk egy megfázás, amire felírnak egy kezelést, jelen esetben talán éppen ezt a forradalmi eljárást, majd néhány nap¸alatt “lábon kihordható” lesz.

Hirdetés

Ezzel pedig ki lehet majd jelenteni, hogy véget érhet a rák kora.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.