CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Rákkeltő a szúnyogirtás? A deltamertrin az emberi egészségre is ártalmas – állítja a magyar tudós

Együtt többen is felszólaltak a szúnyogirtás klasszikus módja ellen, a légi permetezés az emberi egészségre is ártalmas lehet!

A HírBalaton.hu portálon olvasható, az Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet vezetője, Garamszegi László személyesen is állást foglalt a kérdésben, ellenezve a deltametrin és a természetes piretrin hatóanyag-tartalmú termékek légi bevetését, amelyet egyébként azért enged most meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ, mert trópusi betegségeket is behurcolni képes szúnyogok jelentek meg az országban az utóbbi hónapokban.

Garamszegi doktor és csapata most az ázsiai tigrisszúnyog betolakodó példányait vizsgálva arra a felismerésre jutott, hogy nincs bennük trópusi betegséget terjesztő vírus, de ez egyelőre csak következtetés, ahogy a veszély is az, amit az NNK bejelentett.

Hirdetés

A kutatásra mindenesetre most pénz kellene, a folyamat – tehát állatok költözködése – ráadásul a klímaváltozás idején lassulni önmagától biztosan nem fog.

Garamszegi László ráadásul azt mondja, az esti irtás nem igazán hatékony az egész nap aktív fajok populációja ellen.

A deltamertrin pedig felelős lehet tömeges halpusztulásért, és az emberi egészségre is ártalmas lehet.

Úgy látja, szerinte a döntést gazdasági okokból hozták meg, rövidtávú piaci érdekekből.

“A hosszútávú megoldás a biológia alapokon történő védekezés lenne, de e technológia elterjesztése más típusú szakértelmet, hatóanyagokat és szolgáltatókat igényelne” – tette hozzá.

Korábban is több ízben felmerült az, hogy különösen nagy károkat tud okoz ni az irtás.

Természetesen a szúnyogok által hordozott betegségek még veszélyesebbek.

Azonban a szúnyogirtás során olyan anyagok rakódhatnak le a tárgyakon, a levegőben a részecskékre tapadva, amik befolyásolhatják az idegrendszert.

Sőt, szélsőségesebb, de egyelőre nem bizonyított elméletek szerint nem kizárt az sem, hogy hozzájárulhat a rák kockázatának növekedéséhez.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.