CímlapsztorikEgészségünk

Rákkeltő anyagokat találtak testápoló termékekben: azonnali tömeges visszahívás világszerte!

Óriási, soha nem látott visszahívási hullámot indítottak a testápolási termékek piacán!

Alegendásan szigorú amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) 2021 utolsó napjaiban nevezett meg egy sor olyan testápolási terméket, amelyek egy ismert rákkeltő anyag, a benzol meg nem engedett mennyiségét tartalmazhatják.

Ez a bejelentés egy majdnem egy éve tartó termék-visszahívási sorozat betetőzése volt, ami olyan készítményeket érint, amelyeket amerikaiak milliói használnak

Hirdetés

– írta meg pár napja aBloomberg.

A sorozatot a Valisure nevű kis New Haven-i laboratórium indította el, amely márciusban kezdte nyilvánosságra hozni vizsgálatai eredményét.

Az FDA-nak ugyanis nincs kapacitása az összes vegyi anyag jelenlétének részletes vizsgálatára, így elsősorban azt ellenőrzik, hogy a vállalatok a gyártás során betartották-e mindazokat az előírásokat, amelyek rájuk vonatkoznak és megfelelnek az úgynevezett legjobb vállalati gyakorlatnak. Így a Valisure-re és a hozzá hasonló vállalatokra marad a részletek fürkészése.

Az idei visszahívások olyan óriásokat érintettek, mint az amerikai Johnson & Johnson és Procter & Gamble Co. (P&G) vagy a német Bayer AG. A benzolt kimutatták a naptejektől kezdve az izzadásgátlókig számos termékben, főként aeroszolokban.

Fontos eleme még a kínos eredményt hozó vizsgálatsorozatnak, hogy nem minden terméket hívtak vissza a boltokból, amelyekben a Valisure benzol nyomaira bukkant és a vállalat csak nagyon szűk részét tesztelte a sok ezer testápoló terméknek.

Csak a P&G adott bepillantást abba, hogyan kerülhetett a rákkeltő anyag a termékébe. E szerint az a hajtógáz, amit a sprayben használt egy (meg nem nevezett) beszállítójától származott. Ebbe került szennyező anyag.

Az FDA azt a követelményt fogalmazta meg, hogy a cégek minden olyan terméküket vonják vissza a kereskedelmi forgalomból, amelyben egymillió anyagrészecskében kettő benzolrészecske található.

A Valisure talált olyan naptejeket, amelyekben ez a szám hat volt, és olyan izzadásgátlókat, amelyekben még ennél is háromszor több benzol volt.

A szakértők a hatóságnál szorosabb követelményt fogalmaznak meg: aki csak teheti teljesen izolálja magát ettől a vegyi anyagtól.

Hirdetés

Az ismert rákkeltő anyagok esetén nincs olyan, hogy „biztonságos mennyiség” – mondja Peter Orris egyetemi orvos-professzor.

A rákkeltő anyagoknak való kitettségünket mindig csökkenteni kell, ha csak tehetjük, mert akaratlanul is folyamatosan számos ilyen anyaggal érintkezünk.

A benzol egyik szakértője, Stephen Petty, aki számos olyan perben tanúskodott, amelyet a benzol által okozott kár miatt indítottak, azt teszi hozzá ehhez, hogy a benzol káros hatása elsősorban az emberek bőrétől és a rá került vegyi anyag mennyiségétől függ.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.