CímlapsztorikÉrdekes világ

Remény: Megtört a jég Lengyelországban: sorra bukják el a bankok a devizahiteles pereket

Valami most tényleg elkezdődött?! A magyar devizahiteles elszámolást követően 5-6 évvel, úgy tűnik, hogy elindult az a bizonyos lavina, amire rengetegen vártak!

A Reuters beszámolója szerint a 2017-2019-es 21 000-ről idén 34 000-re emelkedett a frankhiteles perek száma a lengyel bíróságokon, 10-ből 9-et pedig megnyernek ezek közül az adósok.

A legnagyobb bankok 1,96 milliárd zlotyt, vagyis közel 160 milliárd forintot képeztek meg céltartalékként eddig hasonló ügyekre,

Hirdetés

EGYES BECSLÉSEK SZERINT AZONBAN A VÉGSZÁMLA A 20 MILLIÁRD ZLOTYT VAGY ENNEK TÖBBSZÖRÖSÉT IS ELÉRHETI A SZEKTOR EGÉSZÉBEN.

A legnagyobb lengyel bank, a PKO BP eddig 646 millió zlotyt, a Santander Bank Polska 429 millió zlotyt, a Commerzbank érdekeltségébe tartozó mBank 496 millió zlotyt képzett meg idén erre.

A végszámlára vonatkozó becslések azért is bizonytalanok, mert minden devizahiteles ügy más, emiatt azt is lehetetlen megmondani, hogy a tőzsdén jelenlévő lengyel bankok befektetői mennyire árazták már be a történéseket.

Az említett céltartalékösszeg a szektor teljes fennálló svájcifrank-portfóliójának mindössze a 2%-át jelenti, az ugyanis elérte a 100 milliárd zlotyt június végén, és a teljes lengyel jelzáloghitel-állomány mintegy harmadát jelentette.

Nagy részüket az alacsony kamat miatt vették fel, a svájci frank árfolyamának ekkora mértékű elszállásával azonban a lengyelek nagy része sem kalkulált, magyarok, horvátok és románok tömegeihez hasonlóan.

Az adósok az Európai Bíróság tavaly októberi döntésének köszönhetően nyerik meg tömegével a pereket, ez ugyanis sok esetben nem hagyott más lehetőséget a lengyel bíróságok számára, min

ÉRVÉNYTELENÍTSÉK A SZERZŐDÉSEKET ÉS KIFIZETTESSÉK A TISZTESSÉGTELENÜL FELSZÁMOLT ÖSSZEGEKET A BANKOKKAL, AMI AZ EDDIGI TÚLFIZETÉSEK MIATT SOK ESETBEN E HITELEK LEZÁRÁSÁT JELENTI.

Az ügyfelek jellemzően azzal az állítással nyerik meg a pereket, hogy a félrevezették őket a hitelek értékesítése során.

Ahogy azonban egy Lengyelországban elhíresült tavalyi devizahiteles ítélet is megmutatta: nem a teljes érvénytelenítés az egyetlen létező megoldás a lengyeleknél. Az esetek egy részében

Hirdetés

ÚGY TÖRTÉNHET MEG A FRANKALAPÚ HITEL KEDVEZŐ ÁRFOLYAMON TÖRTÉNŐ ZLOTYHITELRE VÁLTÁSA, HOGY AZ ADÓS TOVÁBB ÉLVEZHETI A CHF LIBOR-T MINT REFERENCIAKAMATOT KÖVETŐ ALACSONYABB KAMATLÁBAT.

Forrás: Portfolio.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.