CímlapsztorikÉrdekes világ

Rendkívüli: kamatot csökkentett a jegybank, ez mindenkire hatással lesz!

Az biztos, hogy bomba meglepetés, az emberek nem ezt várták a jelen helyzetben.

Négy évig nem nyúlt az MNB az alapkamathoz. Most, miközben a forint védelmében sokan már inkább kamatemelést vártak, az MNB 15 bázisponttal tovább csökkentette az alapkamatot. Az új szint 0,75 százalék.

15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot. Mint azt Matolcsy György MNB-elnök bejelentette, korábban négy évig volt 0,9 százalék az alapkamat.

Hirdetés

Már ekkor is nagyon alacsonynak számított a hazai szint, így amikor elindult a koronavírus, a környező országok ugyan bátran kamatot tudtak csökkenteni, de Magyarország már nem nagyon tudott, úgy tűnt, hogy erre már nincsen tér.

Most ezzel az egyszeri, jelképesnek szánt lépéssel mégis még lejjebb ment a jegybank, aminek határozottan gazdaságélénkítő szerepe van.

Matolcsy György továbbra is abban bízik, hogy az év egészét tekintve 0,3-2 százalékos pozitív gazdasági növekedést hozhat Magyarországon.

A második negyedév (ezt még nem fejeztük be) a jegybank prognózisa szerint 7 százalékos visszaesést jelenthet, de az első negyedév 2,2 százalékos növekedése és a harmadik, illetve a negyedik negyedév remélt V alakú felpattanása kihozhatja ezt a pozitív számot.

A jegybank szakemberei hangsúlyozták, adatvezérelt döntést hoztak, de nem indul újabb kamatmérséklési ciklus, és az árstabilitás lehetővé tette a lépést.

A nagy kockázat természetesen az, hogy a még alacsonyabb kamatok mellett nem gyengül-e újult erővel a forint.

Az első reakciók alapján lehetett is némi forintárfolyam-esést észlelni, de természetesen a következő napok szintje lesz a fő kérdés.

A vállaltan optimista lépés kissé hazárdjátéknak tűnik, de bízunk benne, hogy nem kezd el a magyar deviza vészesen gyengülni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.