CímlapsztorikÉrdekes világ

Rendkívüli: legalizálnák az eutanáziát – ettől kezdve minden más lesz?!

Halálos vagy krónikus betegségben szenvedő felnőttek kérhetik a támogatott öngyilkosságot, ha átmegy a törvényhozáson a kormány javaslata.

Halálos vagy krónikus betegségben szenvedő felnőttek kérhetik a támogatott öngyilkosságot Ausztriában, ha átmegy a törvényhozáson a kormány javaslata.

Benyújtotta az osztrák kormány a törvényjavaslatot, amelyet ha elfogad a parlamenti többség, legális lesz az eutanázia

Hirdetés

– számolt be róla a Reuters.

Az ügy előzménye az, hogy tavaly az alkotmánybíróság kimondta, alkotmányellenes a támogatott öngyilkosság betiltása, mert sérti az önrendelkezés jogát.

A kormány annyi feltételt szabna: csak krónikus vagy halálos betegségben szenvedő felnőttek kérhetnék az eutanáziát, és ahhoz, hogy megkapják az engedélyt erre, két orvos igazolása kell arról, hogy a beteg döntésképes.

Ez után legalább 12 hetet várni kell, kivéve a végstádiumú betegeknek, nekik csak kettőt.

Felkészül: Magyarország?

Sokak szerint Magyarországon is fontos lenne napirendre venni a kérdést, és azzal, hogy a szomszédban elővették és ekkora lépést tesznek most, előre lendíthetik a magyar kezdeményezést is.

Itthon sokak álláspontja – még a honatyák közül is – konzervatív, ugyanakkor az emberi józan ítélőképesség azt mondatja valamennyiünkkel:

Nem szabad hagyni valakit szenvedni, ha már menthetetlen, és a kezébe kell adni a jogot ahhoz, hogy döntsön arról, hogy “itt befejezte”, és nem szenved tovább.

Ti mit gondoltok erről a kérdésről…?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.