CímlapsztorikÉrdekes világ

Rengeteg műtét és beavatkozás marad el: tömegesen hagyják ott az egészségügyet

Kritikus a helyzet, ezen pedig csak nagyban rontott Orbán ultimátuma és Kásler erőszakossága – állítják a szakértők. Közel az egészségügy leállása?

Aki mostanában járt az egészségügyben, az igencsak aggasztó dolgokat láthatott.

Hosszú, végeláthatatlan várólisták, nem szakszerű ellátás a betöltetlen orvosi praxisok miatt, elmaradó műtétek…stb.

Hirdetés

Az orvosok egy része már régebben elhagyta a pályát, de az egészségügyi törvény és Orbán Viktor az egészségügyi dolgozóknak szánt kötelező oltás ultimátuma miatt még többen állhatnak fel szeptember elsejéig.

Ez pedig tragikus orvos és ápoló hiányt idézhet elő.

Ha csak az ápolók hiányoznánk, már azzal le tudna állni a teljes egészségügy, e legalábbis lennének olyan kórházak ahol komplett osztályok szűnnének meg.

Lásd Tatabányai vagy az Uzsoki kórház, bővebben itt írtunk róluk….

A több ezer halasztott beavatkozásra csak a várólisták növekedéséből lehet következtetni, és a szakértő szerint a helyzet rövid időn belül nem javul, sőt.

Végeláthatatlan várólisták

A Covid-világjárvány tavaly tavaszi, magyarországi kitörése óta mintegy 9–10 hónapnyi műtétikapacitás-kiesés jött össze a hazai egészségügyben, de azt nem tudni pontosan, hány, előre tervezhető műtét maradt el ez idő alatt.

Nyitott szívműtétre is 332 napot kell várni, bár itt több ezren nem állnak sorba, “csak” 878-an.

Még kevesebb beteget érint a gerincsérvműtét, itt mindössze 67 a várakozók száma, és itt viszonylag rövid idő, átlagosan 62 nap alatt a műtőasztalra kerül a beteg.

A mandula- és orrmandulaműtétekre kicsit többet, bő három hónapot kell várni, és itt 701 a sorban állók száma az augusztus 13-i várólista adatok szerint.

Hirdetés

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!