Rengetegen gyomnak nézik: a levelei komoly egészségügyi hatással rendelkeznek!
Nagymamáink tudták! A magyar népgyógyászatban többféle dologra használták kiváló hatékonysággal. A legtöbb vitamint tartalmazza az összes zöld leveles zöldség közül!
Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik.
A kövér porcsin annak ellenére, hogy egy igénytelenebb növény, egy igazi kincs.
Csak nagyon kevesen tudják ugyanis róla, hogy a levelei rendkívül jótékony hatással vannak az emberi testre…
A levelek hihetetlen egészségügyi előnyeiről kevesen tudnak, így jobb, ha kétszer is meggondolod a következő alkalommal, amikor úgy döntesz, hogy kihúzod és eldobod.
Sok országban élelmiszerként is fogyasztják és fantasztikus gyógynövény.
Ez GMO mentes, esszenciális antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz. A leveleknek nagyon kellemes citromos íze van, ropogós ízük, tökéletes spenót helyett.
Omega-3 zsírsavakban gazdag. Így véd a stroke és a szívbetegségek ellen. Az ADHD, az autizmus és más fejlődési rendellenességek tüneteit enyhíti.
A legtöbb vitamint tartalmazza az összes zöld leveles zöldség közül, védelmet nyújt a rák ellen. Kalciumot és vasat tartalmaz, amelyek nagyon fontosak a csontok számára.
Hatszor több E-vitamint tartalmaz, mint a spenót, és hétszer több béta-karotint, mint a répa. Gazdag élelmi rostba és alacsony a kalóriatartalma.
C-vitamin, magnézium, riboflavin, kálium és foszfor tartalma hatalmas. A porcsin magjai olyan erősek, hogy a növény képes 25 évig nőni.
Érdemes fogyasztani naponta. Saláták vagy szendvicsek részeként.
A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású.
Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.
Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat. Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.
A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák.
Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére. Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.
Külsőleg bőrnyugtató. Leve elfogyasztva lázcsillapító. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Mindezekről Dioszkoridesz is írt. Szerinte a nemi vágyat is csökkenti.
A középkorban kairói gyógyszerészek a porcsin magvakat főleg féreghajtóként értékesítették.
Később különösen gyulladáscsökkentő hatása miatt használták.
A palánta egészét fogyasztják, a gyökérzet kivételével. Az idősebb növényeket párolva főleg Spanyolországban fogyasztják. Omlettben különösen kedvelt. A francia bonne femme levesbe sóskával együtt kerül.
Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű.
Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek.
A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható.
Egyedül a vesekőre hajlamos egyéneknek ellenjavallott a fogyasztása, mivel maga benne az oxalát tartalom.