CímlapsztorikÉrdekes világ

Saját bukását készítheti elő Orbán, akár 5% alá is bezuhanhat a Fidesz?

A szakértő szerint nem véletlen történik ami történik és a kormány egy bizonyos lépése olaj lenne a tűzre.

Kende Anna szociálpszichológust, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének igazgatóját, a Szociálpszichológia Tanszék vezetője nyíltan beszélt arról, hogy a kormány mekkora zsákutcába lavírozta bele magát és mitől fél mint Ördög a tömjénfüsttől.

Szerinte ugyanis van egy lépés, ami egyértelműen elindítaná a kormány bukását.

Hirdetés

Kende Anna szerint saját bukását készíthetné elő az Orbán-kormány, ha engedne a tanároknak.

Mindemellett akár az is elképzelhető, hogy az egyre nehezebb megélhetés miatt tömegesen forduljanak szembe saját szavazói is a kormánnyal.

Anna hozzátette:

Nem tudunk folyamatosan készenléti, krízisüzemmódban működni, és ez így van egy szomszédban, de akár még ennél is közelebb dúló háború is esetén is

Ez a fenyegetettségi állapot, hogy súlyos egzisztenciális bizonytalanságban élünk, ez az embereket bizonyos típusú választásokra sarkallja, például a politikai viselkedés területén.

Ezek is egyéni válaszok, csak éppen a politikai viselkedésre vonatkoznak.

Mi játszódhat most le egy kormánypárti, de a pedagógusokkal szimpatizáló ember fejében, aki látja, hogy vannak problémák, jogos felvetések?

A helyzet az, hogy van egy nagyon erős konzervativizmus a gondolkodásunkban, nem politikai értelemben, hanem abban az értelemben, hogy a már kialakult nézeteinket szeretjük megerősíteni és nagyon nehezen változtatunk.

De vajon van olyan veszély, hogy a felkorbácsolt indulatok tettlegességbe is átfordulhatnak?

Hirdetés

“Az biztos, hogy mint már említettem, valamilyen jelentősebb engedmény, mondjuk egy komolyabb, azonnali béremelés esetén nem az történne, hogy a tiltakozók azt mondanák, „jó, elértünk valamit, akkor most már ne menjünk ki többet az utcára”, hanem éppen ellenkezőleg.”

Más szakemberek is hasonlóképpen vélekednek.

A tanároknak nem akar engedni a kormány, mert ezze a saját bukását késuzít ené elő.

Létrejönne ugyanis egy olyan tömegmozgalom, látván, hogy elérték nagy tömegben amit akartak a kormánytól, amelyben az emberek együtt kiállnak az érdekeikért és egymással szolidaritást vállalva elérnek valamit, az mindenképpen e felé vinné a dolgokat, politikai oldalaktól, a miniszterelnök személyétől függetlenül.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!