CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Sikerült visszafordítani az öregedést az egerek agyában: küszöbön az örök élet!

Az eddigi legjelentősebb tudományos áttörést érték el az élet meghosszabbítására.

Egyelőre még csak egerekben, de sikerült egy különleges eljárással, célzott őssejt terápiával megfiatalítani a kísérletben résztvevő egerek agyát.

A módszer bevált mind fiatal, mind idősebb kísérlet alanyoknál.

Hirdetés

A kísérleteket eredetileg a Drezdai Műszaki Egyetem Terápiás Központjában végezte el egy kutatócsoport.

Kiderült, hogy a kor előrehaladtával azért romlik az agy kognitív képessége, és maga az emlékezet is, mert a neuronok elhalnak, elhasználódnak.

Azonban az új, létrehozott neuronok képesek voltak új kapcsolatokat kialakítani a szomszédos sejtekkel, vagyis összekapcsolódtak.

Ez annyira megdöbbentette a szakembereket is, hogy azonnal le is tesztelték az így létrejött idegsejt hálózatokat, hogy valóban működőképesek-e.

A legnagyobb megdöbbenésükre az eredménynek elsöprőek voltak.

Az agyban lévő idegi őssejtek stimulálásával a vizsgálatban szereplő idősebb egerek sikeresen visszanyerték kognitív térképezési képességüket, és sokkal hosszabb ideig emlékeztek egy adott környezet elrendezésére, hatékonyan megfordítva az öregedési folyamatnak az adott képességre gyakorolt hatásait.

Dr. Federico Calegari professzor szerint az életkorral összefüggő károsodások megmenthetők az agy endogén neurogenikus potenciáljának eltérítésével, ezáltal működésük megújításával.

Vagyis lényegében valóban megfiatalítható a szervezet, ugyanis ha az agyat meg tudják fiatalítani kísérleti egereknél, akkor ugyanerre képesek az embernél is, és idővel nem csak az agyban, hanem más szervekben is el lehet érni ugyanezt a hatást.

Ugyanezt a neurális őssejt-stimulációs kezelést fiatal egerek agyán is elvégezték, és megállapították, hogy a kognitív zavarok ezáltal késleltethetők, és az emlékezetük hosszabb ideig megmarad az életük során.

Hirdetés

Egyébként más kísérletek során már elértek ehhez hasonló komoly eredményt.

Ott egy másik tudós csoport tudta a kísérleti egerek szerveit megfiatalítani azzal, hogy fiatalabb egyedek vérét fecskendezték bele az idősebb állatokba.

Ezek olyan jelentős áttörések az elmúlt évekből, melyek jól mutatják: tényleg közel vagyunk az örök élet kapujához, de legalábbis ahhoz egészen biztosan, hogy az életet akár évtizedekkel meghosszabbítsuk, késleltessük, vagy akár teljesen vissza is fordítsuk az öregedést.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.