Tudomány

Sokkal gyorsabb a Föld felmelegedése: az eddigi riogatónak hitt előrejelzéseket is túlszárnyalja

Korábban azt gondolták, hogy ezek pesszimista riogatások, mára kiderült, hogy még ezek sem írják le azt, ami ránk vár…

Végveszélyben a Föld, ideje klíma vészhelyzetet hirdetni!

Nagyon nagy a baj, az összes pesszimista előrejelzést túlszárnyaltuk

A friss mutatók meghaladják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentésében szereplő számokat, továbbá azt sugallják, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzéseit – a Föld felmelegedésének az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2, de lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban való korlátozása -, még nehezebb lesz megvalósítani.

Hirdetés

A globális átlaghőmérséklet mostanra bekövetkezett mindössze 1 Celsius-fokos emelkedése nyomán is egyre pusztítóbb hőhullámok, aszályok, áradások, trópusi ciklonok és a tengerszint emelkedése sújtják a bolygónkat.

Az IPCC 2021-re várható következő átfogó jelentésének alapját már az újgenerációs klímamodellek, köztük a most publikált két francia tanulmány fogják adni.

A francia Nemzeti Meteorológiai Kutatóközpont (CNRM) és a Pierre Simon Laplace Intézet Klímamodellező Központjának két új modellje szerint a megnövekedett légköri szén-dioxid-koncentráció könnyebben fel fogja melegíteni a Föld felszínét, mint azt a korábbi számítások sugallták.

Ideje klíma vészhelyzetet hirdetni?

Sokan felvetették azt, hogy mivel a Föld klímájára csak lassan lehetünk hatással, ezért azonnal el kell kezdeni a különféle klíma-akcióterveket.

Csökkenteni kell a káros anyag kibocsátást, és lényegében azonnal át kell térni a megújuló és alternatív energiák felhasználására.

A szakértők szerint még ezekkel a lépesekkel sem kerülhető el a kerülhető el a katasztrófa, ami ránk vár, de mérsékelhetjük a Föld pusztulását.

A Föld tüzes pokollá válhat

Az egész oda fajulhat – és sokak szerint egyértelműen fog is – hogy a klímaegyensúly végleg felborul.

A bolygó egyes részei, különösen a nagy kontinensek belseje el fog sivatagosodni. Nagymértékben csökken majd a csapadék képződés és így az ivóvíz készletek is megcsappannak.

Hatalmas területeken válik majd élhetetlenné a bolygó, a nagyvárosok pedig igazi katlanként fognak funkcionálni, ahol akár 10 Celsius fokkal is melegebb lesz az idő.

Hirdetés

Idővel pedig a tengerszint emelkedése moshat el számos nagy világvárost, mint New York, Florida, Róma…

A mezőgazdaságra pedig olyan csapást fog mérni, ami a valaha volt legnagyobb élelmiszerválságot idézheti elő…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!