CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világMisztikum

“Sötét empaták” járnak köztünk: tudósok egy veszélyes személyiségtípusról számoltak be

A legújabb kutatások azt találták, hogy azok az egyének, akik sötét személyiségjegyekkel, például nárcizmussal büszkélkedhetnek, továbbra is képesek megőrizni a kognitív és affektív empátia magas szintjét.

A Personality and Individual Differences folyóiratban nemrég megjelent tanulmány az ilyen típusú embereket “sötét empatáknak” nevezi.

Az empátia három kategóriába sorolható.

Hirdetés

Az első a kognitív, amely leírja valaki más érzéseinek intellektuális megértését anélkül, hogy érzékelné azokat.

A következő az affektív, vagy ha valaki más érzelmeit a sajátjaként érzi.

A harmadik pedig az együttérző, a kognitív és érzelmi empátia kombinációja

-számolt be róla az ÚjVilágtudat.

Az egyéneket akkor tekintik sötét empatáknak, ha rendelkeznek kognitív és/vagy affektív empátiával, valamint a “sötét triász” jellemzőivel – ez a három sötét személyiségjegy gyűjtőfogalma: machiavellizmus, pszichopátia és nárcizmus.

A kutatók hagyományosan azt találták, hogy a sötétebb tulajdonságokkal rendelkezők gyakran az empátia hiányával járnak együtt.

És bár ezek az új adatok, amelyeket a kutatók egy 1000 fős csoporttól gyűjtöttek, minden bizonnyal megerősítik ezt, egyben a sötét empatikus csoport erős jelenlétét is jelzik.

“Amint az várható volt, találtunk egy hagyományos sötét triász csoportot, amely alacsony empátiás pontszámokkal rendelkezik (a minta körülbelül 13 százaléka),” – mondták a tanulmány szerzői.

Találtunk egy olyan csoportot is, amelynek minden tulajdonsága alacsonyabb vagy átlagos szintje volt (körülbelül 34 százalékuk volt “tipikus”), és egy olyan csoportot, ahol alacsonyak a sötét tulajdonságok és magas az empátia szintje (körülbelül 33 százalékuk volt empatikus).

Hirdetés

“Azonban az emberek negyedik csoportja, a ‘sötét empaták’ egyértelműen nyilvánvaló volt. Magasabb pontszámot értek el mind a sötét vonások, mind az empátia tekintetében (mintánk körülbelül 20 százaléka).”

“Érdekes módon ez utóbbi csoport magasabb pontszámot ért el mind a kognitív, mind az affektív empátia terén, mint a ‘sötét triász’ és a ‘tipikus’ csoportok,” – tették hozzá.

A csapat azt mondta, nem voltak teljesen meglepve, hogy a sötét empaták olyan magas pontszámot értek el, mint a kognitív és az affektív empátia szekciókban.

“Ennek bizonyos értelemben van értelme, hogy saját haszna érdekében manipuláljon másokat – vagy élvezze mások fájdalmát -, legalább némi képességgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megértse őket,”

– magyarázták.

A kutatók azt is megállapították, hogy a sötét empaták közvetve agresszívebbek, mint a tipikusak és az empaták.

Bár az empátia korlátozta a csoport agressziójának szintjét, nem szüntette meg teljesen.

Ezenkívül úgy tűnt, hogy a csoportnak volt lelkiismerete, és talán nem is szeretik a sötét oldalukat, mivel a negatív érzelmek az önutálatosságukra adott válaszok – mondta a csapat.

Az új eredmények rávilágítanak a sötét triász jegyekkel rendelkezőkre, valamint arra kényszerítik a klinikai pszichológusokat, hogy új szemszögből nézzék az empátiát.

“A sötét empata valójában veszélyesebb lehet, mint egy hidegebb és érzéketlenebb sötét triász típus, mert az úgynevezett sötét empata közelebb vonzhat – és ennek eredményeként több kárt okozhat,”

– mondta Ramani Durvasula klinikai pszichológus.

“Minél közelebb van az ember valakihez, annál jobban megsértheti,” – tette hozzá Durvasula.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.