CímlapsztorikTudomány

Rákot okozhat a koronavírus egyik szövődménye: figyelmeztetnek a tudósok

Ez itthon is rengeteg embert érinthet! Döbbenetes és aggasztó felfedezést tettek!

A napi.hu szerint Magyarországon évente több mint 10 ezer embernél diagnosztizálnak rosszindulatú tüdődaganatot, és a betegek többsége meghal: évente átlagosan mintegy 8 ezren halnak meg emiatt.

A helyzetet tovább ronthatja, hogy a kutatók szerint

Hirdetés

A KORONAVÍRUS EGYIK SZÖVŐDMÉNYÉBEN, A TÜDŐFIBRÓZISON ÁTESETT PÁCIENSEK KÖZÖTT IS MEGNŐ A TÜDŐRÁK KOCKÁZATA.

Kardos Lilla arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüdőrák szűrése, a betegség időben való felismerése, valamint a kezelés gyors megkezdése életmentő lehet.

A betegség felismerésében elsősorban az alacsony sugárterhelésű CT-vizsgálatok segíthetnek, a klasszikus mellkasi röntgenvizsgálat ugyanis az eseteket nagy részében nem mutatja ki a kisebb elváltozásokat.

Hozzátette: az alacsony sugárterhelésű vizsgálatok ezzel szemben részletes képet nyújtanak a tüdő állapotáról, és akár a pár milliméter nagyságú elváltozásokat is képesek felfedezni a tüdőben.

Egy alacsony sugárterhelésű tüdő-CT-vizsgálat sugárterhelése nem több, mint amennyi háttérsugárzás éri a szervezetet egy tengerentúli repülőút alatt.

Tehát egy tüdőrákszűrő CT-vizsgálat haszna jóval meghaladja annak kockázatát

– hangsúlyozta a szakorvos, aki szerint

ezek a vizsgálatok a tüdőfibrózison átesettek mellett azok számára is ajánlottak, akik több évtizede dohányoznak, valamilyen súlyosabb tüdőbetegséggel élnek együtt, vagy a családjukban korábban már előfordult valakinél tüdőrák.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.