Sütőtök és méz: természetes májvédő “keverék” télire
A sütőtökről és a mézről régóta tudni lehetett már külön-külön is, hogy igazi egészség-őrként szolgálnak, ha rendszeresen fogyasztjuk őket.
Tudományosan azonban nemrég azt is bizonyították, hogy a kettőt egyfajta keverékként kombinálva számos betegség ellen hatásos, és májvédő szerepet is kifejt.
A keverék nagyszerű víz- és hashajtó tulajdonságokkal bír ez a csodaszer. Ráadásul most van az ideje, hogy elkészítsük, mivel már a kertek aljában ott pompáznak az ízletes, édes sütőtökök.
Ugyanakkor remekül serkenti a bélműködést, megszünteti a székrekedést.
A magas karotin és vitamin tartalmának köszönhetően az immunrendszert is nagyszerűen erősíti.
Fontos kiemelni azt is, hogy a sütőtök csökkenti a koleszterinszintet, véd az érelmeszesedéssel szemben, csökkenti az ödémák és a szívbetegségek kockázatát is.
Így készítsd el
Szerezzünk be egy érett sütőtököt, a tetejénél nyissuk fel, majd szedjük ki kanállal belőle a magokat, és a belső rostos húst is.
Ezután töltsük tele barna cukorral összekevert mézzel.
Fedjük le, és tegyük hűvös helyre 10 napig, hogy megérjen.
Ajánlott egy nagyobb tálba beletenni, mert idővel a sütőtök meg fog puhulni.
A barna cukor, a méz és a sütőtökben rejlő hatóanyagok 10 nap alatt összeolvadnak, így már csak annyi lesz a dolgunk, hogy egy nagy üvegedénybe töltsük ki az édes, egészséges nektárt.
Ezt a hűtőben kell tárolni, egy hónap alatt fogyasszuk el, mert ezután elveszti hatóanyag tartalmát.