CímlapsztorikTech-Kütyük

Szenzációs magyar találmány fedezheti a családok egész éves rezsijét? ózont és vízgőzt bocsát ki, teljesen “ZÖLD”

A különleges turbinához állítólag engedély sem kell és a villanyszámlát múltidőbe teszi.

Egy magyar mérnöki bravúr oldhatja meg az energiaválságot?

Egy a közösségi médiában keringő hír már egy ideje lázban tartja a magyar internetezőket.

Ha ugyanis igazak az állításai, akkor valóban megoldhatóak lennének a magyar családok rezsiöltségei, de valaki, vagy valakik ezt nagyon nem akarják.

Hirdetés

De mit is írnak róla pontosan azon kívül, hogy a rezsi lenullázását ígérik általa?

A készülék legnagyobb előnyei a konkurensekkel szemben:-a készülék nem építési engedély köteles-csendes és nincsen túlpörgés-nincsen árnyék-hatás-lakóházi és társasházas, valamint lakótelepi környezetben egyaránt alkalmazható-opcionálisan választható teljesítmény:

1kW-2,5kW-3,5kW-5kW-modul-rendszerű, tetszőlegesen bővíthető-tetőre helyezhető, oszlopra nincs szükség.

Magyar találmány, magyar gógyi?

Magyarországra jellemző kis szeleket (is) hasznosítja-éves szinten megtermeli a családi ház éves áram igényét-sziget-üzem és visszatáplálós rendszerben egyaránt használható

Egyre több szélkerék forog a világban, egyre többen próbálják hasznosítani a megújuló erőforrásokat.

A hagyományos, rúdra szerelt turbinák azonban zajosak, és csak lakott területtől távol, dombokon, széljárta magaslatokon hasznosíthatók.

Egy magyar feltaláló, Mátraházi János azonban olyan új szélerőművet hozott létre amely mivel a háztetőbe szerelhető, csendes és a látványa sem feltűnő, tehát sűrűn lakott környezetben is használható.

A szerkezet működésének alapja az, hogy a felgyorsult, nagyobb sebességű szélből már kisebb méretű járókerékkel is számottevő villamos energia termelhető.

A szerkezet első fő része a szélcsatorna, amely állhat három szakaszból.

Hirdetés

Az első a szelet befogó és a járókerékre rávezető szakasz, a második a járókereket, annak csapágyazását és közvetlen hajtásnál a generátor rögzítését is tartalmazó rész, a harmadik pedig a munkát végzett szél kivezetésére szolgál.

A második fő rész a járókerék. Ez a Bánki-féle vízturbina járókerekének levegőre méretezett változata.

Nem is lehet más, hiszen a feladatok hasonlók, míg a Bánki-féle vízturbina a kis esésű, de nagy vízhozamú vízfolyások energiáját hasznosította, a házi szélenergia-hasznosító a nyeregtető két oldala közötti kis nyomáskülönbséget és a szél nagy térfogatáramát használja energiatermelésre.

A harmadik fő rész a generátor, amely közvetlenül kapcsolódhat a járókerék tengelyéhez, vagy fogaskerék, fogasszíj áttétel lehet közöttük.

Elhelyezésük szerint a szerkezet lehet tetőtérbe beépített, nyeregtetőre telepített, tetőgerinc helyére épített és acélszerkezeti állványra szerelve roof top kivitelű.

A többféle elhelyezési lehetőség miatt a járókereket, generátort, tengelyeket és a csapágyakat célszerű egy univerzális blokkba szerelni míg a bevezető, valamint a kilépő szélcsatornákat az elhelyezési mód, és a helyszíni méretek szerint lehet kialakítani.

Igény és a tetőgerinc hossza szerint több blokk is egymás mellé helyezhető. Egy blokkra két generátor is felszerelhető, melyek közül az egyik az átlagos és az az alatti sebességű szeleket, míg a másik a viharos erejű szelek energiáját hasznosítja.

Ennek gazdaságosságát elsősorban a helyi éves szélviszonyok döntik el.

Ez a magyar találmány már nem csak elindult a megvalósulás útján,d e prototípusok is léteznek – állítja több a neten keringő cikk.

Már egy ideje beszélnek a bevezetéséről, azonban széles körben még most sem történt meg, ez szintén adalék információ.

Túl szép, hogy igaz legyen, mégis létezik?

Egyrészt nagyon kevés cikk foglalkozik a szóban forgó találmánnyal, másfelől nagyon kevés a részletes információ róla, ebből adódóan sokan gondolják úgy – némileg joggal – hogy túl szép, hogy igaz legyen.

Györgyi Viktor ellenben egy valóban létező húsvér személy, egy olyan feltaláló és tudós, aki Felcsúton valóban létrehozott valami hasonlót.

Nem kisebb fejlesztések fűződnek a nevéhez, mint például az emberi irányítás nélkül működő aknaszedő robotok létrehozása, számtalan repüléstechnikai elektronika, motor és elhárító rendszer hogy csak néhányat említsünk.

De ma már csak egy projekt kivitelezésén dolgozik: az új típusú szélerőmű, amelynek hatékonysága jelentősen felülmúlja az általunk is ismert háromlapátos változatot, szívügyévé vált.

Egy henger alakú, rácsos építmény lehet a kulcsa mindennek.

Ez egy függőleges tengelyű szélkerék, amely nagyon jó hatásfokkal nyeri ki a szélből az energiát. A turbinához különleges generátor tartozik, amely villamos energiát állít elő.

A speciális vázszerkezet létrehozása pedig legalább annyira fontos része volt a tervezési folyamatnak, mint a mechanika kiötlése mutatja büszkén találmányát Györgyi doktor.

A termelt áramot az erőmű tárolni is képes, s egyrészről ózont, más részről pedig vízgőzt bocsát ki – vagyis a természetre teljesen ártalmatlan gépezet.

Ugyan ez a szerkezet egyelőre nem beszerelhető a háztartásokba, komplett otthonokat lesz képes ellátni energiával.

A karbantartási és üzemeltetési költségek 65-70 %-kal csökkenthetők az eddig alkalmazott technológiákhoz képest.

Élettartamuk sokkal hosszabb, mint háromlapátos társaiké, a szükséges karbantartás pedig könnyen és gyorsan elvégezhető.

A villamos hálózatra kapcsolás az eddigi rendszereknél lényegesen egyszerűbb, kb. 50 %-kal olcsóbb és megbízhatóbb.

Noha 2012-ben a tudós áltla megépített szélerőművet ledöntötte a vihar, azóta pedig nincs komolyabb előrelépésőrl hír, sokan hisznek benne, hogy ez lehet a megoldás a hazai energiagondokra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!