Tudomány

Szeptemberig kell kihúzunk, aztán jön a mentősereg: a koronavírusnak befellegzett

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem vakcinológus professzora „80 százalékig biztos” abban, hogy a kutatócsoportja által a SARS-CoV-2 ellen fejlesztett vakcina hatásos lesz, és szeptemberre elkészül

-derül ki a londoni Times szombati cikkéből.

Gibert szerint ötletük nem pusztán megérzés, különösen, hogy minden egyes héttel több adat a rendelkezésükre.

Hirdetés

Az embereken végzett tesztek a következő két hétben elkezdődhetnek; a szükséges több millió dózis legyártása hónapokat vehet igénybe.

Gilbert a Timesnak azt mondta, tárgyalásokat folytat a brit kormánnyal a finanszírozásáról, hogy még a végső eredmények beérkezése előtt megkezdődhessen a vakcina gyártása.

Így ha bebizonyosodik, hogy működik az új gyógyszer, a rászorulók azonnal hozzá tudnának férni a vakcinához.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Sky Newsnak azt nyilatkozta, hogy jól ismeri az és reménytelinek találja az oxfordi projektet.

Az új koronavírus által okozott világjárványban eddig közel 1,8 millióan betegedtek meg világszerte, legalábbis hivatalosan ennyi esetről lehet tudni; a halálos áldozatok száma meghaladja a 100 000-t.

A világ számos országban folynak kísérletek, hogy megtalálják a vírus ellenszerét: legutóbb a Pittsburghi Egyetem kutató álltak elő egy olyan lehetséges vakcinával, a PittCoVacc-kal, ami szerintük sokkal hatékonyabban indítja be a szervezet immunkreakcióit, mint az eddig ismert mRNS-alapú oltóanyagok.

Március közepén Seattle-ben a világon elsőként adták be önkénteseknek a cambridge-i székhelyű amerikai gyógyszervállalat, a Moderna és az amerikai egészségügyi intézet (National Institutes of Health, NIH) által közösen kifejlesztett mRNA-1273 oltóanyagot.

Ez az RNS típusú kísérleti oltóanyagok közé tartozik, melyek az emberi sejtekkel termeltetnek vírusfehérjéket, hogy aztán az immunrendszer ezek ellen antitesteket állítson elő, felkészítve azt a valódi vírus által okozott fertőzésre és a vírus felismerésére.

A napokban az első ígéretes eredmények hírére a Moderna részvényeinek értéke 78 százalékos emelkedést produkált az előző évihez képest.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.