CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Tévedésből kivágták a világ legöregebb fáját: óriási a botrány

Valamennyi természetvédelmi szervezett felháborodott.

“Az emberi gyarlóság és nemtörődömség visszafordíthatatlan katasztrófája.”

A perui és a brazil határ mentén dolgozó favágók állítólag nem vették észre, hogy munkájuk során mélyen behatoltak a védett övezetnek számító Matses parkba, és ott kivágtak egy 5800 évesre becsült fát.

Hirdetés

A hírt sokan megosztották a közösségi oldalakon, közülük kevesen vették észre, hogy a cikk valójában a kamuhírekben utazó World News Daily Report anyaga.

Minden komolyan vett kamuhírről persze nem írok cikket (naponta több tucat hülyeséget kéne cáfolni), ez a sztori most a Gizmodo kiegészítése miatt került ide.

Kiderült ugyanis, hogy a valóság néha a fikciónál is érdekesebb: a RadioLab egy podcastja szerint 1964-ben véletlenül tényleg kivágták a világ akkor legöregebbnek hitt fáját.

A Prométheusz névre hallgató, utólag 4844 évesre becsült fának az lett a végzete, hogy egy Don Currey nevű egyetemi hallgató tanulmányozni akarta, de mintavétel közben elromlott az e célt szolgáló eszköze.

Segítséget kért a helyi erdészeti erőktől, és a történet vége az lett, hogy a fát végül kivágták. Ennek híre csak évekkel később lett széles körben ismert,

és az akkori felzúdulás hatására szigorítottak a fák védelmén.

A 2004-ben elhunyt Currey már nem élhette meg, hogy később kiderült:

Mégsem a Prométheusz a legidősebb ismert fa.

A jelenlegi csúcstartó egy másik simatűjű szálkásfenyő a kaliforniai Fehér-hegységben; ennek életkorát 2012-ben 5062 évre becsülték.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.