CímlapsztorikEgészségünk

Titokzatos agyat megtámadó kór terjed a világban: újabb járvány küszöbén az emberiség?

“A jéghegy csúcsát látjuk? Lehet. Remélem, hogy nagyon gyorsan meg tudjuk fogni ezt a betegséget, hogy aztán meg is állíthassuk.”

A közzétett jelentések szerint a betegség elsőként a neurológiai rendszert támadja meg, hogy aztán a szervezet más rendszereiben is zavart okozzon.

A tünetek nagyon változatosak…

Hirdetés

A közszolgálati Radio Canada ugyanis megszerzett egy titkos jelentést, amit március 5-én küldtek ki a kanadai hatóságok egészségügyi szakértőknek egy rejtélyes betegségről.

A levél szerint az ismeretlen eredetű neurológiai kór tünetei hasonlóak a Creutzfeldt–Jakob-szindrómához, illetve azok variánsaihoz, mint a kergemarhakór – azonban a pácienseknél nem mutatható ki ezek egyike sem.

Március 17-én nyilvánosságra hozták a közmédiumok a jelentést, ami szerint a betegség elsőként a neurológiai rendszert támadja meg, hogy aztán a szervezet más rendszereiben is zavart okozzon.

„Ez egy megrázó betegség: ezt nehéz látni a családoknak, a pácienseknek és az orvosoknak is” – mondta Alier Marrero, a monctoni egyetemi kórház neurológiai csapatának vezetője a kanadai CTV reggeli műsorában.

A betegség 18–36 hónap alatt folyik le, ezalatt „a betegeknél néha rendellenes és gyorsan előrehaladó agysorvadás figyelhető meg” Marrero szerint.

18 és 86 éves pácienseket is kezelnek a betegséggel, vagyis érint szinte minden korosztályt – a betegek fele viszont 50 és 69 év közötti. Az esetek medián életkora 59 év, igaz, ez a nőknél alacsonyabb, 54 év, és egyelőre férfiaknál és nőknél ugyanolyan arányban fordulnak elő esetek.

Az esetek Új-Brunswick tartomány két részére, az északkeleti Acadian-félszigetre és a délkeleti Moncton környékére koncentrálódnak: március közepéig a félszigeten 35 esetet, Monctonban nyolcat azonosítottak.

A tünetek alapján először 2015-ben jelentkezhetett a betegség valakinél, azonban ezt a konkrét esetet csak 2020-ban diagnosztizálták, ahogyan azt a 11 esetet is, amely 2019-ben fordult elő.

2020-ban újabb 24, majd idén még tizenegy esettel együtt a betegséggel kezeltek száma összesen 47-re nőtt — közülük eddig hatan haltak meg.

Hirdetés

Egyelőre a kutatók vizsgálják, hogy a Creutzfeld–Jakob-kór egy új, eddig ismeretlen variánsáról van-e szó, vagy egy teljesen új betegségről – mondta a CBC-nek Alier Marrero, aki most egyetemi kutatócsapatával vizsgálja a pácienseket

írja a Telex.

“A jéghegy csúcsát látjuk? Lehet. Remélem, hogy nagyon gyorsan meg tudjuk fogni ezt a betegséget, hogy aztán meg is állíthassuk.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.