CímlapsztorikTudomány

Tudós figyelmeztet: bolygónk fellázadhat ellenünk és megölhet minket

Bolygónk olyan világgá változhat, amely már nem fogadja szívesen az embereket.

Hallottál már a Gaia-elméletről?

Ez a hipotézis, amelyet James Lovelock környezetvédő tudós évtizedekkel ezelőtt javasolt, azt sugallja, hogy a Föld egy önszabályozó szuperorganizmus, amely évmilliárdokon keresztül kedvező bolygókörülményeket tartott fenn számunkra és minden élet számára.

Hirdetés

A fosszilis tüzelőanyagoktól való globális függés és az olyan problémák miatt, mint a túlnépesedés és az erdőirtás, az emberek felborították az egyensúlyt, és a Föld megtalálhatja a módját, hogy “visszavágjon”.

James Lovelock, aki az idén töltötte be a 102. életévét, új jóslatokkal állt elő a jövőnkkel kapcsolatban.

Azt sugallja, hogy bolygónk ellenünk fordulhat, és kiirthat bennünket.

Úgy véli, hogy ha az emberek tönkreteszik a körülményeket bolygónkon, mint önszabályozó szuperorganizmuson, megtalálja a módját, hogy egyensúlyba hozza az esélyeket, és ezért komoly veszélybe kerülhetünk.

A hipotézis jelentősége abban rejlik, hogy hozzájárult a Föld tanulmányozása során a szisztematikus megközelítés kialakításához, amelyben a bolygót egyetlen egésznek tekintik, nem pedig különálló részek halmazának.

Sajnos mindannyian tudjuk, hogy az atomenergia egy kicsit “tabu” témává vált az elmúlt években, és világszerte, különösen Európában számos erőművet zárnak be minden évben.

Az emberek túlságosan félnek a sugárzástól, miközben Lovelock azt állítja, hogy a veszélyek rendkívül eltúlzottak.

Említette a túlnépesedés és az erdőirtás problémáit is.

Megfelelő megoldások nélkül bolygónk olyan világgá változhat, amely már nem fogadja szívesen az embereket.

Hirdetés

A tudósoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a Gaia-elméletre és Lovelock jóslataira, mivel az Egyesült Nemzetek Szervezetének erőfeszítései sajnálatos módon eddig nem bizonyultak eléggé hatékonynak, és amennyire tudjuk, még a legoptimistább jóslataikban is veszélyben van az emberiség.

De elkerülhetjük még a véget? Hogy a Föld ellenünk forduljon? Talán…

Ahogy az várható volt, Lovelock kézenfekvő választ adott: csökkentenünk kell a fosszilis tüzelőanyagok elégetését.

A megújuló energia hívei évek óta küzdenek a környezetszennyezés csökkentése érdekében, de van egy másik probléma is – ha megújuló forrásokra térnénk át, akkor globális energiahiány keletkezne.

Lovelock megoldása sok további atomerőmű építését foglalja magában, amelyek segítenek leküzdeni a változásokat és megőrizni az egyensúlyt globális szinten.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.