Tudósok: EZÉRT ne melegíts a mikróban, elismerték, hogy veszélyes lehet!
Erről jobb, ha mindenki tud, hisz valamennyiünk otthonában ott van a mikró, sokunk rendszeresen használja ételek melegítésére.
Most hivatalos ajánlást adtak ki ezzel kapcsolatban!
Te is szoktál otthon mikróban melegíteni bizonyos dolgokat?
Tudtad, hogy nem minden dolog melegítése veszélytelen, vagy egyáltalán ajánlott?
Pedig érdemes végig gondolni, és különösen odafigyelni a most kiadott új ajánlásra, amiben tesznek néhány nagyon komoly beismerést is a szakértők.
Ezek körül néhány magára a mikróra és annak biztonságosságára, egészségkárosító hatására vonatkozik…
Kiderült ugyanis hosszas kutatás és kísérletezgetés során, hogy a víz, vagy más folyadékok melegítésére nem igazán alkalmas, sőt, veszélyes lehet.
Ennek kémiai és fizikai magyarázata is van.
A főzőlapoknál vagy nyílt lángforrásnál a lábosban a víz egyszerűen és hamar melegszik. Folyamatosan alulról felfelé mozog.
A mikrohullámú sütőben nagyon más a helyzet, mert a pohár felmelegszik, és nemcsak az alján, hanem ezzel egy időben minden oldalról melegszik a folyadék.
Elmarad a körforgás, és ahogy saját bőrünkön – vagyis annak megégetésével – megtapasztaljuk, a pohár tetején mindig sokkal forróbb a víz, mint az alján.
Ez ételeknél is megfigyelhető egyébként.
Van amikor melegítés után még “hideg” marad a közepe.
Ez a tudósok szerint balesetveszélyes, mert míg egy része hideg marad az ételnek, más részei pedig akár égési sérüléseket is okozhatnak.
Arról pedig a mai napig vita folyik, hogy a mikrózás képes e jelentődne megváltoztatni az ételek kémiai szerkezetét.
Pontosabban az TÉNY, hogy IGEN, de hogy ez káros-e az emberi szervezetre nézve az már más kérdés.
Egyesek párhuzamot vonnak a rák előfordulásának megnövekedése és a mikrók forgalomba kerülése között, ám egyelőre nincs komolyabb statisztikai adat, mely egyértelműen alátámasztatná, hogy ez valóban a mikróknak “köszönhető”.