CímlapsztorikTudomány

Újabb jégkorszak köszönthet a Földre? A tudósok szerint esedékes lehet 400 éves “mini” jégkorszak

A Pentagon is rendelt már meg erre vonatkozó előrejelzéseket és tanulmányokat.

A múltban volt már egy 960 ezer, valamint 875 ezer évvel ezelőtt is. A szakértők szerint akár napjainkban is esedékes lehet egy következő…

Ijesztően hangozhat, de valóban küszöbén állhatunk egy újabb lehűlési folyamatnak.

Hirdetés

A klímaszakértők azt mondják, hogy minden jégkorszakot egy nagyobb, felmelegedő szakasz követett, más kutatások szerint pedig a most érzékelhető globális felmelegedés valójában a Föld “normális” klímája, és valójában most kezdett normalizálódni az előző jégkorszak óta az időjárás és a globális hőmérséklet.

Vagyis felmelegedő és lehűlő, jégkorszakos periódusok ismétlődnek, ezt rengeteg geológiai vizsgálat és a Nap tevékenysége bizonyítja a múltból.

Az 1800-as évek közepe óta gyanítják a kutatók, hogy a Föld pályája geometriájának változásai állnak a jégkorszakok kezdete és vége hátterében.

Abban voltak bizonytalanok, hogy a pálya melyik tulajdonsága a legfontosabb.

A Science tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány annyival jutott közelebb a jégkorszakok elmúlásának rejtélyéhez, hogy megállapította, mivel kapcsolatos a befejeződésük.

A kutatócsoport olaszországi cseppkőbarlangok és a portugál parti vizekből vett óceáni üledékminták adatait vetette össze. A cseppkövek növekedési rétegeiből ugyanazokat a változásokat azonosították, mint az óceáni üledékből.

Ez lehetővé tette, hogy a cseppkövek koráról szóló adatokat az üledékre alkalmazzák, mert az utóbbi korát nem lehet meghatározni.

A radiometrikus kormeghatározás új technológiájával a nemzetközi kutatócsoport két olvadási időszakot állapított meg, az egyik a 960 ezer, a másik a 875 ezer évvel ezelőtt véget ért jégkorszaké. A két olvadási időszak kezdete egybeesik a Föld tengelyferdesége szögének növekedésével is.

A Titkokszigete.hu korábban ráadásul már írt arról, hogy egy nagyon régi, félig megkövesedett, 40 ezer éves ősi fatörzset vizsgálva egy pólusváltás nyomait is felfedezték.

Hirdetés

— http://titkokszigete.hu/a-fold-pusztulasarol-arulkodik-egy-40-000-eves-osi-fa-megtalaltak-a-legutobbi-polusvaltas-nyomait/ —

A Pentagon is végzett, pontosabban végeztetett a jégkorszak megjóslására vonatkozó tanulmányokat.

Nem is kérdéses, hogy a globális felmelegedés korunk egyik legnagyobb problémája, ám 180 évvel ezelőtt a tudósok még úgy vélték, hogy Földünk folyamatosan lehűl.

A kérdéskört évtizedekig kutatták, egyik lehetséges magyarázat, hogy a lehűlés periódikus, mégpedig a Jupiter és a Szaturnusz ciklikus gravitációs vonzása okozza.

De könnyen lehet, hogy több külső hatás együttesen okozza.

A lényeg a lényeg, hogy több egymástól eltérő tanulmány vizsgálta, mikor lesz a következő, és az a helyzet, hogy a legtöbb számítás alapján már ténylegesen esedékes egy újabb jégkorszak beköszönte.

Egy nagy port kavart tanulmány szintén a Pentagonhoz kötődik, ebben 2020 után egy nagy lehűlést jósolnak, mely egy 400 éven át tartó kisebb “mini” jégkorszakot vetít előre.

Sokan próbálták már megfejteni, hogyan is élte túl az ember a jégkorszakot. Egyik elmélet szerint elődeink Afrika partjainál olyan földterületet találtak (Cape Town-tól 240 mérföldre), amely mikroklímájának köszönhetően lakható maradt, megmentve így egy kisebb populáció életét.

Kérdés azonban hogy a jelenkor emberi civilizációja képes lenne-e túlélni egy ehhez hasonló kataklizmát.

Hisz látható, hogy egy 2020 elején kirobbanó vírus is szinte teljesen leállította a nyugati infrastruktúra “vérkeringését” és gazdaságát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.