Tudomány

Ütött az élővilág utolsó órája: a gerincesek közel 70%- a kihalás szélén

Minden egyes órában több tucat faj kerül végveszélybe, és sok közülük ki is hal.

A tudósok szerint drámai ütemben pusztul a teljes ökoszisztéma.

Cselekedni kell, ha azt a karjuk, hogy megérjük a következő évszázadot.

Hirdetés

Tort ül az élővilág felett a halál?

Soha ilyen mértékű még nem volt a teljes élővilág pusztulása. A méhpopuláció lassan megfeleződött, a rovar apokalipszis tehát már eleve elindíthat majd egy tömeges kihalás hullámot.

Azonban a gerincesek állapota is kritikus.

A szumátrai orrszarvú nemrég pusztult ki, de már bizonyos tigris fajtákból is alig néhány tucat, néhány száz élhet a vadonban.

Nemrég derült ki az is egyértelműen, hogy szintén az ember lehet a felelős az Egyesült Államok egyetlen őshonos papagájának, a karolinai papagájnak (Conuropsis carolinensis) a kipusztulásáért is – erősítette meg egy genetikai tanulmány.

Összeomlóban van a tápláléklánc

Nem csak a vizekben, de a szárazföldön is igen jelentős a pusztulás. A gerinces élőlények közel 70-80-a van a kihalás szélén. 2100-ra pedig ezek utolsó egyedei végleg el is tűnnek a Föld színéről.

Bolygónk talaja is egyre terméketlenebbé válik.

Évtizedek óta egyre csökken ugyanis a növények tápanyagtartalma részben a szennyeződésnek, részben más dolgoknak köszönhetően, ezért maga a talaj is egyre kevesebb tápanyagot tartalmaz.

Előbb vagy utóbb de sterilizálódni fog a Földünk felszíne, és hatalmas területek alakulnak majd ki, ahol semmi sem fog megteremni vagy megélni.

Lényegében az a borzalmas igazság, hogy gyorsabban pusztítja az emberiség a fajokat, mint amilyen gyorsan az evolúció működni tud.

Hirdetés

Ez pedig elénk vetíti a végállomást: előbb vagy utóbb, de a tápláléklánc úgy megbomlik, hogy az egész ökoszisztéma összeomlik. Ennek már látható, érzékelhető jele van.

Az eddigi leggyorsabb kihalási hullám

Az emberek elterjedése előtt a Földön a kihalás általában folyamatosan alacsony szinten ment végbe, a tömeges kipusztulások viszonylag ritka esetek voltak.

Megközelítőleg százezer évvel ezelőtt kezdődött, és az emberek számának és elterjedtségének növekedésével esett egybe, hogy a fajkipusztulások a kréta-harmadkorban történt kihalás óta példátlan számban megnövekedtek.

Mi is veszélybe kerülhetünk, ugyanis olyan gyors mértékben bomlik fel a tápláléklánc, hogy ez rengeteg gondot fog okozni már éveken belül is a mezőgazdaságban és az élelmiszerellátó rendszerben.

Éppen ezért tehát nekünk is elemi érdekünk az, hogy azonnal cselekvésre szólítsuk fel a világot.

Különben már túl késő lesz…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.