CímlapsztorikÉrdekes világ

Vége: eltűnik a lejárati dátum a termékekről a botokban, ti örülnétek neki?

Hamarosan nem kell majd keresgélnünk a lejárati dátumot az élelmiszerek csomagolásain?

Mégsem annyira pontosak és szigorúak?

Nem kellene szigorúan ragaszkodnunk az élelmiszer-csomagolásokon található lejárati dátumokhoz.

Sokan úgy gondolják, hogy az az élelmiszer, amelynek lejár a szavatossági ideje, már nem fogyasztható, pedig a felirat a legtöbb esetben csak azt a dátumot jelölni, ameddig az adott étel a legfrissebben fogyasztható.

Hirdetés

“Lejárt”, de nem romlott?

Ezek a „Minőségét megőrzi” feliratok sok esetben elrettentik a fogyasztót a termék felhasználásától, ez pedig élelmiszer-pazarláshoz vezet, a legtöbb ember ugyanis ezek után úgy dobja ki a terméket, hogy meg sem nézi, az valóban romlott-e.

Kivezethetik a lejárati dátumot a termékekről?

A legtöbb élelmiszer még a dátum lejárta után is fogyasztható lenne egy ideig, kiváltképp akkor, ha megtanulnánk az érzékszerveinkre hagyatkozni.

A szín, az állag, az illat és az íz együttes ellenőrzésével pillanatok alatt meggyőződhetnénk arról, fogyasztható-e még egy-egy étel vagy ital.

Nincs könnyű dolga a vásárlóknak sem itthon, sem máshol a nagyvilágban.

A Magyarországon használt „minőségét megőrzi”, a „fogyasztható”, „felhasználható” jelzésekkel szemben az Amerikai Egyesült Államokban csaknem 50 különböző kifejezést használnak a szavatossági idő feltüntetésénél.

Új címkék?

A pazarlás visszaszorításának érdekében az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) 2019-óta igyekszik a gyártókkal abban megegyezni, hogy a termék frissességére utalásánál használják a „Best before” jelölést, a romlandó élelmiszereknél pedig a minőségét megőrzi figyelmeztetést.

Bár sokan üdvözlik az ötletet, miszerint érdemes lenne leszedni a lejárati dátumot a csomagolásokról, sokan éppen az ellenkezőjét akarják elérni.

De akadnak olyan kezdeményezések is, melyek meghagynák a pecsétet, mer így lehet akciózni is, hiszen a lejárat közeli termékeket a boltok gyakran kedvezőbb áron adják.

Ti mit gondoltok?

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.