Tudomány

Vége: MA fogyott el a Föld összes természeti erőforrása – megindult a visszaszámlálás

Belátható időn belül összeomolhat az emberi civilizáció – hívják fel a figyelmet a tudósok.

Hiába mérséklődött egy kicsit idén a túlfogyasztás, akkor is elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait.

A mérséklődés oka az, hogy a koronavírus-járvány miatt korlátozásokat vezettek be, és ezek gazdasági következményekkel jártak.

Hirdetés

Az most a kérdés, hogy helyre tudjuk-e állítani a gazdaságot úgy, hogy közben a lábnyomunk tovább csökkenjen.

Az emberiség először 1970-ben lépte túl a Föld erőforrás-felhasználásának fenntartható szintjét.

Akkor még december 29-ére esett az a nap, amikorra elhasználtuk a bolygónk egy évre elegendő erőforrásait – innentől az év hátralévő részében annak kimeríthető tartalékaira hagyatkoztunk.

A háttérben álló két legfőbb tényező a fakitermelés és a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás visszaesése.

Az elmúlt 50 évben a Túlfogyasztás világnapja folyamatosan egyre korábbra esett – 2019-ben már július 29-én volt, vagyis 5 hónappal előrébb, mint 1970-ben.

Bár előfordult máskor is, hogy a Túlfogyasztás világnapja későbbre tolódott az előző évhez képest, ez mind valamilyen gazdasági recesszióra volt visszavezethető – például az olajválságok idején a 70-es években vagy később, a 2008-as gazdasági világválság miatt.

Az emberiség jelenleg 1,6-szor gyorsabban használja fel a bolygó erőforrásait, mint ahogy az ökoszisztémák regenerálódni képesek, vagyis úgy élünk, mintha 1,6 Föld állna rendelkezésünkre.

A túlfogyasztás világnapjának évente öt nappal való kitolásával – ennek elősegítésére indult a #MoveTheDate kezdeményezés – az emberiségnek már 2050 előtt sikerülne elérnie, hogy csak annyi erőforrást használjon fel, amennyi ténylegesen meg tud újulni egy év alatt.

A koronavírus-járvány kezelését célzó erőfeszítések azt mutatják, hogy lehetséges rövid idő alatt megváltoztatni az erőforrás-felhasználási trendeket.

Hirdetés

Ez azonban még mindig aggasztó, mármint a jövő, ami elé az emberiség néz.

Egyre inkább megcsappan a Föld valamennyi erőforrása.

Az emberiségnek már lassan 2 egész Földre lenne szüksége, hogy fenntartható legyen a fejlődésünk, iparunk és az élelmezés.

Véges, belátható időn belül összeomolhat az emberi civilizáció, ennek látható jeleit már 2040-2050 környékén mindenki érzékelni fogja – állítják a tudósok.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.