CímlapsztorikÉrdekes világ

Végig át vertek mindenkit az oltásokkal? Akkor most mi van?! Durva adatok jönnek!

Az utóbbi napokban ugyanis nem egyszer lehet példát látni arra, hogy többen vagy közel annyian voltak kórházban és lélegeztetőgépen a koronavírus miatt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, pedig akkor még nem volt oltás?! Utána jártunk!

Most akkar van értelme az oltásoknak, vagy sem?

Mindenki feltehetné első felindulásban a kérdést, a mostani elmúlt napok adatait látva, amik sokkolóak abban a tekintetben, hogy elvileg egy magasabban átoltott országban vagyunk.

Hirdetés

Azt is megjegyzik, hogy akkor a második, most pedig a negyedik hullám vette kezdetét, mégis többen voltak kórházban az utóbbi napok statisztikái szerint, mint tavaly ilyenkor, amikor még senki sem kapott vakcinát.

A Népszava a jelenség okaival kapcsolatban az Emmit, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az operatív törzset is megkereste, akik válaszukban az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet,

DE A KÜLÖNÖS ADATOKRA ÉS A LEVONHATÓ KÖVETKEZTETÉSEKRE NEM KAPTAK INFORMÁCIÓT.

Egy név nélkül nyilatkozó szakember viszont arról beszélt a lapnak: tény, hogy az elmúlt héten gyorsabban nőtt a kórházban kezeltek és a lélegeztettek száma, mint az esetszám, holott ennek pont fordítva kellene lennie, a jelenség pedig merőben szokatlan, és egyelőre magyarázat sincs nagyon rá.

Hangsúlyozta viszont, hogy a pontos megállapításhoz egy heti adatnál többre volna szükség, ráadásul az új esetek számának észlelésében lehet a hiba: például az, hogy nem ott tesztelnek, ahol a leginkább terjed a járvány, mert kevés az oltatlan ember, hanem ott, ahol magas az oltottak aránya.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy csak egy véletlen ingadozás látható az alacsony esetszámok miatt.

Egy másik, sokkal borúsabb magyarázat akár az is lehet, hogy a vakcinákkal valóban “átverték” az embereket, azaz a delta variáns ellen talán nem is annyira hatékony, mint bárki korábban gondolta volna.

Izraelben is megfigyelhető volt a tendencia, hogy rengeteg oltott ember került kórházba súlyos állapottal.

Ugyanakkor idehaza Merkely Béla azt hangsúlyozza más szakemberekkel együtt, hogy minden adat ellenére a negyedik hullám leginkább az oltatlanok hulláma lesz.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.