Tudomány

Világszenzáció: inaktiválták a covidot Pécsett! Magyar tudósok áttörést értek el!

Saját fejlesztésű eszközzel szüntették meg a vírus fertőzőképességét.

Inaktiválták a koronavírust a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói egy saját fejlesztésű UV-kamrában, UV-C fény segítségével. Nemrég Szegeden is áttörést értek el a vírus ellen, sőt egy magyar kutatás is bizonyítja azt is, hogy az antidepresszánsok segíthetnek a Covid ellen.

Ez nem azt jelenti automatikusan azt, hogy szuperfegyvert készítettek a világjárványt okozó vírus ellen, de a találmány által szélesebb körben válik kutathatóvá a COVID-19 kórokozója.

Hirdetés

Az egyetem tájékoztatása szerint az intézmény Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriumában UV-C fény segítségével sikeresen inaktiválták a COVID-19 pandémiát okozó SARS-CoV-2 wuhani és delta variánsát is, viszont úgy, hogy nem károsodtak a vírus fehérjéi.

Ezek az eredmények remek alapot adhatnak a COVID-19-hez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.

A kutatás eredményei a közelmúltban jelentek meg a Royal Society Open Science folyóiratban.

Ezt a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága közölte a távirati irodával.

A fluoxetint tartalmazó antidepresszánsok szedése segíthet a súlyos, tüdőgyulladásos betegségben szenvedő páciensek kezelésében

– ez derült ki egy magyar kutatásból, amely az Ideggyógyászati Szemlében jelent meg.

A retrospektív esetkontroll-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem Uzsoki Utcai Gyakorló Kórházában végezték 2021. március 17. és április 22. között, összesen 269 páciens bevonásával.

A betegek a szokásos belgyógyászati kezelés mellett célzott, koronavírus elleni kezelésben (favipiravir, remdesivir, baricitinib vagy ezek kombinációi) részesültek.

Egy részüket, 159 főt csak a fentiekkel kezeltek, míg a csoport másik fele, 110 fő ezenfelül napi 20 mg fluoxetint is kapott.

Hirdetés

A 269 páciensből összesen 205-en maradtak életben, és 64-en haltak meg. A vizsgálati eredményből kitűnik, hogy

A FLUOXETINT SZEDŐ CSOPORT MORTALITÁSA JELENTŐS MÉRTÉKBEN, 70 SZÁZALÉKKAL ALACSONYABB VOLT.

Vagyis ebben a csoportban arányosan nézve körülbelül harmadannyian haltak meg, mint a másikból.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.