Tudomány

Világszerte elkezdtek kidőlni a fák a klímaváltozás hatásai miatt: kutatás világított rá a riasztó jelenségre

Pusztul a Föld flórája és faunája. A fák magasabbra nőnek, de sorozatban kidőlnek, világszerte egyre több helyen figyeltek fel a jelenségre.

Szokatlan jelenség ütötte fel a fejét

Köztudott, hogy minél több fa van a Földön, annál nagyobb a természet és az élővilág “tüdeje”.

Vagyis minél több fa van, annál több szén-dioxidot köt meg, csökken a felmelegedés, és talán nem halunk meg mindannyian, vagy legalábbis nem olyan hamar.

Hirdetés

Az erdőirtások az elmúlt 10 évben drámai szintet léptek, eközben a megmaradt és védelmezett fák sincsenek már biztonságban.

Egy rejtett, pusztító jelenség ütötte fel a fejét köztük: sorra kezdtek el kidőlni, méghozzá tömegével az egész bolygón.

A jelenségre nemrég kutatók figyeltek fel, és azonnal figyelmeztetni kezdték a tudományos köröket: azonnali cselekvésre van szükség, a fauna ugyanis pusztul…

A klímaváltozás borzalmas hatásai

Például a borneói esőerdőben is megfigyelhető, hogy a gyorsabb növekedésű növények hamarabb elpusztulnak és kevesebb szén-dioxidot kötnek meg, míg lassabban növő társaik ebben a tekintetben sikeresebbek és tovább is élnek, úgy a növekvő hőmérséklet miatt felgyorsuló növekedésű északi fáknál is hasonló tendenciákat figyelhetünk meg.

Kiderült, hogy az északi, hegyvidéki erdőkben a fák gyorsabban nőnek a melegedő klíma hatására, és azok a növények, amelyek nagyobb iramban nőttek az első huszonöt évükben, hamarabb is kipusztulnak, mint a hidegben edződött, szívós példányok.

Ezek mind egyértelműen a klímaváltozás okozta felmelegedés számlájára írhatók.

Egyszerűen fogják, és ezek a fák jóval hamarabb fordulnak ki a földből, vagy sorvadnak el, omlanak össze, mint eddig korábban bármikor…

Ez már tehát rég nem elméleti probléma, most is zajlik, egyre gyorsuló ütemben.

Meggátolhatja a bolygó megmentését?

Ez komolyan veszélyezteti a klímaváltozás elleni harcos is, ugyanis egy ördögi folyamatot indított be, hiszen így az elültetett fák is jóval hamarabb kidőlnek és elpusztulnak.

Az sem mellékes, hogy a mérések szerint a világ talaja egyre terméketlenebb, sokak szerint pedig ez is összefüggésben állhat a felmelegedés negatív hatásaival.

Hirdetés

A több fa elméletileg több szén-dioxidot tud megkötni, de a meleg hatására a fák gyorsabban is nőnek, és hamarabb is kipusztulnak, így a klímaügyi hasznuk sem lesz akkora, mint eddig hitték.

Igazi pokol vár ránk

ha a klímaváltozással szemben nem lép fel az emberiség, akkor hamarosan kritikus állapotok fognak az egész bolygón uralkodni.

Tartós hőhullámok, egy alapvetően kiszámíthatatlan, felmelegedő klíma fog “ránk köszönteni”.

Jelenleg tudósok százai próbálják egy egységes mentőakció tervét kidolgozni, amivel ha visszafordítani már nem is, de mérsékelni lehetne a várható katasztrófa mértékét.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!