CímlapsztorikTudomány

Világvége jön: egy tanulmány szerint hamarosan „széthullik a Föld”

Borzalmas és sajnos nagyon pontos képet kaptak arról a tudósok, hogyan hullik szét majd minden a talpunk alatt, méghozzá hamarosan, még a mi életünkben.

Nincs sok időnk, még a mi életünkben „berobbanthat” a világvége gyújtózsinórja

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az éghajlatváltozás következtében egyre nagyobb hatást gyakorolnak a vulkánkitörések.

Jonathan Fink vulkanológus és Idowu Ajibade földrajztudományi docens végezte a kutatást, hogy megértsék, hogyan befolyásolja az éghajlatváltozás a vulkánkitörések gyakoriságát és egyéb következményeket.

Hirdetés

Fink szerint az emelkedő tengerszint, a gleccserek olvadása, a víztartó rétegek kimerülése és a hegyek eróziója egyaránt befolyásolhatja a vulkánkitörések valószínűségét és gyakoriságát.

A régióban különböző léptékű vulkánkitörések, szubdukciós zóna földrengések, pusztító erdőtüzek, káros füstjelenségek, cunamik, földcsuszamlások, áradások és hőkupola események alakultak ki.

Fink arra figyelmeztetett, hogy az éghajlattal összefüggő viharokkal, aszályokkal, árvizekkel és más katasztrófákkal egybeeső vulkánkitörések valószínűsége növekszik, ami kihívást jelent a környezeti válságok tervezésében és a reagálásban.

Az ijesztő az, hogy a folyamatok olyan mértékben kezdtek el felgyorsulni, hogy az úgynevezett „világvége” ég a mi életünkben is bekövetkezhet.

A Föld elkezd amúgy is élhetetlenné válni egyes számítások szerint 2030 és 2050 között és a helyzet később csak súlyodbodik.

A NASA szerint is világkatasztrófa lehet belőle

A NASA egyik bejegyzése kifejtette, hogy a vulkánkitörésekről gyakran beszélnek az éghajlatváltozással összefüggésben, mivel ezek szén-dioxidot és más gázokat bocsátanak ki a légkörbe.

A klímatudósok a vulkánkitöréseket tanulmányozzák, hogy jobban megértsék a rövid lehűlési
időszakokat a Föld történetében.

Időnként vulkánkitörések történnek, amelyek nagyszámú részecskét és gázt bocsátanak ki. Az olyan szupervulkánok, mint a Yellowstone vagy a Mount Toba produkálják a legjelentősebb kitöréseket, de nagyon ritkán, körülbelül 100-200 ezer évente vagy még ritkábban.

A múltban már megtörtént

Ezek a folyamatok egyértelműen megtörténtek már több alkalommal is a múltban és valamennyi alkalommal nagyon pusztító következményekkel jártak.

Hirdetés

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.