CímlapsztorikÉrdekes világ

Von der Leyen beszólt a magyaroknak:véget kell vetni a rezsicsökkentésnek?

Az Európai Bizottság elnöke szerint nincs kivétel, és az uniós tagállamoknak közösen kell lépni, és szolidárisnak kell lenniük egymással.

Írásos interjút adott a Portfolionak Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke az uniós gázmegtakarítási tervről azt írta a lapnak, hogy mivel Oroszország fegyverként használja az energiát, az EU hónapok óta készül arra, hogy az oroszok teljesen leállítják a gázszállítmányokat.

Hirdetés

Von der Leyen azt írta:

A gázmegtakarítási terv életbe léptetésével minden uniós tagállam alá védőhálót feszítenek ki, és megvalósulhat az energiaszolidaritás.

A gáztakarékossági terv alól ugyanakkor felmentést kaphatnak egyes tagállamok:

Akik nincsenek közvetlen kapcsolatban egy másik uniós tagállam gázhálózatával, vagy egyáltalán nem részei az uniós gázhálózatnak.

Portugália és Spanyolország például ilyen, ők Afrikából szerzik be a földgázt, illetve a spanyolok cseppfolyósított gázt is vesznek.

A szolidaritást említi újra, és bízik benne, hogy ebben a válságban is megőrizzük az “európai szellemet.”

A magyar energia-veszélyhelyzetről és a fosszilis tüzelők exporttilalmáról azt írta, hogy az ilyen egyoldalú intézkedések szerinte inkább súlyosbítják, mint sem enyhítik a krízist.

“Ez egy európai léptékű válság. Ezért európai léptékű választ érdemel.

Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat”

Hirdetés

-írta.

A gázfogyasztás csökkentése nagyon komoly kihívásokkal jár az iparban.

Erről von der Leyen azt írta:

Irányt mutatnak a tagállamoknak, hogyan érjenek el csökkenést az iparban úgy, hogy közben biztosítják a társadalom és az értékláncok zavartalan működését.

Néhány napja szintén erősen felvetődött az, hogy Magyarországnak vész esetére kötelesnek kell lennie más országoknak is gázt szolgáltatnia, ha úgy adódik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.