CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

WHO: 2021 végére, 2022-re jöhet a terhes nők és mindenki oltása

Újgenerációs vakcinákkal “szórnák meg” az egész bolygót.

2021 végéig, akár 6-8 új vakcina klinikai tesztelése fejeződhet be – állítja a WHO egyik tudósa, Dr. Soumya Swaminathan.

A WHO újgenerációs vakcinákon dolgozik

Szerinte ezek az újgenerációs vakcinák már alkalmasak lehetnek arra, hogy mindenkit az egész világon beoltsanak, még a fiatalokat, terhes nőket is.

Hirdetés

Ezek a vakcinák ugyanis teljesen más elven működnek: szobahőmérsékleten tárolhatók, ráadásul nem kell hozzájuk injekciós tű sem, bárki be tudja adni a másiknak.

Ezzel pedig olyan előnyhöz jutunk, hogy akár a vakcinák “kiszórását” követően néhány nap alatt az egész világ elérhetné azt a bizonyos nyájimmunitást, ami a világjárvány legyőzőséhez elengedhetetlen lenne.

Terhes nőkön, gyerekeken is?

A kísérleti fázisban lévő koronavírus elleni vakcinák alternatív technológiára épülnek.

Ezekből a vakcinákból elegendő egy dózis is, és lesz olyan is köztük, amelyekhez nem lesz szükség injekcióstűre, mert orálisan orrspray formában vagy bőrön keresztül adnak be egy tapasz segítségével.

Az ilyen védőoltások jobban megfelelnek majd bizonyos csoportoknak is, mint például a terhes nőknek.

Azt pedig már egy jó ideje pedzegeti valamennyi kutató világszerte, hogy “jó lenne” a gyerekeket is beoltani.

Mivel a koronavírus járvány során számtalan alkalommal tudományosan bebizonyították, hogy ők csöndes szuperterjesztők is lehetnek, így a nyájimmunitás csak az ő beoltásukkal lenne elérhető.

A kínaiak már “be is jelentkeztek” a feladatra, legalábbis azt állítják, hogy a Sinopharm vakcinájukkal gyerekek is “nyugodt szívvel” olthatók.

A kérdés csak az, hogy mennyire veti vissza a vakcinákkal szembeni bizalmat a most zajló AstraZeneca botrány, mely egyelőre megalapozatlannak tűnik, mégis bizonyos értelemben aggasztó, mivel egyre több ország függeszti fel vele az oltást.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.