CímlapsztorikEgészségünkTudomány

WHO: ötmilliárd ember veszélyben – a civilizáció végét jelentheti? Ki kell iktatni az étrendből!

Van egy dolog amit azonnal ki kellene vezetni az emberiség étrendjéből, mert 5 milliárd ember van egészségügyi veszélyben miatta.

Nagy a baj a WHO szerint: 5 milliárd ember lehet veszélyben

Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.

A világszervezet nem tudta teljesíteni ama célkitűzését, mely szerint 2023-ra kiiktatja az étrendekből a transzzsírokat. „Ez jelenleg megvalósíthatatlan”

Hirdetés

– áll a hétfőn közzétett jelentésében.

A WHO szerint évente 500 ezer halálos szívelégtelenség vezethető vissza a transzzsírokra, amelyek használatát a gyártók csupán 60 országban igyekeznek valamilyen formában kikerülni vagy szabályozni.

De mik is pontosan ezek a transzzsírok és miért ennyire veszélyesek?

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, melyek jelen vannak például a margarinban, a tisztított vajban (ghí), valamint sok sült vagy olajos ételben.

A gyártók elsősorban tartósító hatásuk és olcsóságuk miatt használják őket.

Azonnal ki kellene vezetni mindenki étrendjéből?

A WHO 16 országot nevezett meg, ahol a lakosság a legnagyobb veszélyben van a transzzsírok miatt, ezen országokból kilenc – Ausztrália, Azerbajdzsán, Bhután, Ecuador, Egyiptom, Irán, Nepál, Pakisztán és Dél-Korea – nem is tekinti irányadónak a WHO ajánlásait.

Szerencsére hazánk jó helyzetben van etekintetben.

A Magyarországon forgalmazott margarinok és más élelmiszerek transzzsírsav-tartalma már hosszú évek óta elenyésző – részben a hazai, rendkívül szigorú, immár közel egy évtizede érvényben lévő, az EU-s szabályozást jócskán megelőző transzzsírsav-rendeletnek köszönhetően –, így a margarinok nem hozhatók összefüggésbe a transzzsírsavak egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival.

Magyarországon belül tehát nem fenyeget minket a veszély, hogy káros transzzsírsavakban gazdag margarint vagy egyéb élelmiszert vásárolhatunk.

Hirdetés

Mindezek ellenére azonnal ki kellene iktatni mindenki étrendjéből, mert az elenyésző mennyiség is hosszabb távon összeadódhat, vannak már ezt kutató tanulmányok.

Élelmiszeripari érdekek akadályoznak mindent?

Valójában nyílt titok, mindenki tudja és sejti, hogy az élelmiszeripari gyártókat kellene alaposabban rendszabályozni, rákényszeríteni a változásra.

Azonban óriási pénzek forognak ebben a szegmensben is és rengeteg lobbista akadályozza az érdemli változást mind az élelmiszeripari, mind szakmai és politikai területeken is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.