CímlapsztorikMúltidéző

Ismered ezt az ősi magyar finomságot? Kihalófélben van, nagymamáink kedvence volt

Na, szabad a gazda? 🙂

Rossz idő esetén a hiedelmek szerint megvédte a fogyasztóját a villámlástól és gyógyhatást tulajdonítottak neki.

Ez egy olyan, tényleg kifejezetten ősi magyar édesség, amit főleg húsvétkor volt szokás elkészíteni.

Hirdetés

Az emberek akkoriban imádták, de mára egyre kevesebben ismerik.

Főleg inkább a vidékiek, de ha valaki nagyvárosiként rendelkezik róla némi fogalommal, annak külön dicséret!

Ezt a különlegességet érdemes lenne ismét divatba hozni.

Az úgynevezett sárga túrót ma már Magyarországon csak a Hajdúságban és Szabolcsban szokás összedobni, viszont Kárpátalján és Erdélyben hagyományosan húsvétkor eszik ezt a különlegességet.

A húsvétot megelőző nagyböjtöt (40 napos böjtölést) lezárandó a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett étel. Ezeket az ételeket mind a római katolikusok, mind a görögkatolikusok vasárnap délelőtt a templomba vitték, hogy felszenteljék.

Régebben hatalmas batyukba tették az ételt és mindent elvittek a templomba, hogy megszentelhessék, majd csak egy-egy darabot vágtak a kenyérből vagy kalácsból, a sonkából és a sárgatúróból is.

Bár ezek a hiedelmek nem a sárgatúróhoz kapcsolódnak, de érdekességek a felszentelt pákáról.

Néhány településen, például Filekházán megkerülték a megszentelt kosárral a házat, így üldözték el a gonoszt és a rossz dolgokat. Az első világháború előtt csak a megszentelt ételeket fogyasztották, utána húsvéthétfőn már húslevest illetve tormaleveles töltött káposztát is fogyasztottak.

A megszentelt sonka csontját is megtartották, és hasonló tulajdonságokkal ruházták fel, mint a szentelt barkát.

Hirdetés

Azaz rossz idő esetén megvédte őket a villámlástól és gyógyhatást tulajdonítottak neki.

Most megmutatjuk neked, hogy kell elkészíteni, hogy ne meredjen feledésbe.

Hozzávalók:

  • 0,5 liter tej
  • 5 tojás, 1 dl tejhez 1 tojás megy
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • mazsola (opcionális)

Elkészítés:

Egy edénybe töltsük bele a tejet, a cukrot, a sót, majd forraljuk össze, vigyázva, hogy a cukor ne égjen oda.

A tojásokat egy tányérba verjük fel, nem kell nagyon összedolgozni őket, majd szép lassan keverjük bele a cukros tejbe.

Lassú tűz mellett addig kevergessük, míg túró állagú lesz, majd ezután óvatosan tegyük egy tiszta vászon ruhába, vagy vastag gézrétegbe, kössük össze, majd akasszuk ki, vagy tegyük egy szitába, hogy a fölösleges lé kicsöpögjön belőle.

Ezt követően pár órára rakjuk a hűtőbe, míg megkeményedik, közvetlenül utána lehet szeletelni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!