D-vitamin: ez lehet az új C-vitamin a koronavírus ellen? Megdöbbentő eredmények láttak napvilágot
Egyre biztosabb, hogy a D-vitamin lehet a koronavírus elleni csodaszer…
Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy végig az orrunk előtt volt az egyik lehatásosabb természetes anyag, ami hatásos a koronavírus ellen.
A megelőzésben kulcsszerepe van ez már biztos, de a koronavírus súlyosságának lefolyásában is óriási a jelentősége.
A vírussal szemben ez lehet az “új c-vitamin”.
A D-vitamin mennyisége ugyanis szoros összefüggésben van azzal, hogy mennyire is halálos egyes betegeknél a covid-19 fertőzés.
David Meltzer, a Chicagói Egyetem professzora a szervezet D-vitamin-szintje és az új koronavírussal való megbetegedés esélye között komoly kapcsolatot fedezett fel.
Ez egy korábbi hasonló összefüggést is megerősít.
Ha a szervezetben megfelelő mennyiségű a D-vitamin szintje, akkor jóval kisebb a coviddal való fertőződés esélye, ez esetben ugyanis az immunrendszerünk sokkal könnyebben söpri ki a szervezetünkből.
De a már meglévő betegség lefolyásán is tud enyhíteni.
489 páciens adatait elemezte, akik – a vizsgálat objektivitása érdekében – rendkívül vegyes összetételű csoport voltak. Mindegyiküket tesztelték SARS-CoV-2-re, valamint a vizsgálatot megelőző évben az egyetemi klinikán D-vitamin-szintet is mértek és regisztráltak náluk.
Az eredmények markánsak voltak: a D-vitamin-hiánnyal küzdők 21,6 százaléka kapta el a SARS-CoV-2-t, míg azok körében, akik D-vitamin-szintje elérte az egészséges mértéket, csupán 12,2 százalék volt a fertőzöttek aránya.
Az eredményeket azonban befolyásolhatja az is, hogy a tesztekhez szükséges mintavételek nem egyszerre, hanem különböző időpontokban történtek, ez pedig a résztvevők vitaminszintjére is hatással lehetett:
Az anyagcsere, vagy a napon töltött idő stb. mind befolyásolják az aktuális D-vitamin-szintet.
A kutatók szerint az is lehetséges, hogy az alacsony D-vitamin-szint nem közvetlenül teszi kiszolgáltatottabbá a szervezetet a vírussal szemben, csupán elindít olyan folyamatokat, amelyek az immunrendszer gyengüléséhez, így a betegség kialakulásához vezethetnek.
Már vizsgálják, hogy a D-vitamin szedése milyen hatással van a koronavírusos betegek állapotára, azonban ennek részletes eredményét azonban későbbre ígérik a kutatás vezetői.