Lóhús van a gyorséttermi húspogácsákban? Itt a nyílt beismerés: gyakoribb mint hinnénk?
Már több gyorsétteremlánc bevallotta… egyes helyeken valóban tesznek lóhúst a hamburgerek húspogácsájába!
Nagy beismerés
Korábban is élt egyes nagy étteremláncokkal kapcsolatban az, hogy a húspogácsájuk nem csak a szakértelmüktől és a különleges ízfokozóktól annyira finom.
A titkos összetevő sokak gyanakvása szerint a lóhús volt.
Csak nemrégiben mertek egyes piaci szereplők a nyilvánosság elé állni azzal, hogy tényleg fel szoktak ilyet hasnálni a hamburgereik húspogácsájához.
A meki utáni második legnagyobb gyorsétterem lánc – a burger king egy nyilatkozatban tette tisztában a dolgokat, amik felmerültek az ügy kapcsán.
Ebben elmondták, hogy igen is, használtak és használnak lóhúst ma is a hamburgereik húspogácsájánál előállítására.
Nem arról van szó, hogy tisztán és csakis lóhús lenne ezekben a húsokban, hanem egy kevert húsos összetételű pogácsáról van szó inkább.
Hús, amitől sokan ódzkodnak?
Sokan ódzkodnak a lóhústól, egy brit közvélemény kutatás például azt hozta ki, hogy a többség nem enné meg az adott húst, ha tudná, hogy ló.
Európa egyes részei ez ugyanolyan tabu, mint a sertés a Közel-Keleten, vagy Amerikában a kutyahús.
Annak idejéén nagy botrány volt belőle, hogy egyes nagy britanniai és írországi étteremláncokba is került lóhús.
Lóhússal és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket először a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben találták egy rutinellenőrzésen.
A gyorsétteremlánc magyarországi leányvállalata ellenben azt igazolta, hogy termékei kizárólag 100 százalékban marhahúst tartalmaznak, és nincs bennük lóhús.
Mindig is ment a bizarr trükközés a húspogácsák kapcsán
A húspogácsák kiefjezetten jó táptalajai voltak a különféle “okosban” való megoldásnak bizonyos téren.
Ha valamire azt mondják, hogy marha, az nem csak és kizárólag marhából van. Sőt, abból tartalmaz a legkevesebbet…
Mivel mi magyarok egy egykor volt ősi lovas nemzet vagyunk, kifejezetten megnyugtató, hogy nem használnak fel lóhúst a húspogácsákban.
No, nem mintha baj lenne vele, sőt, sokan dícsérik a lóhúst.
Bár ez lenne a legnagyobb baj ezekkel a húsokkal: sokkal nagyobb baj a bennük lévő vegyszerek, stabilizátorok, állagjavítók és szteroidok hatása… merthogy ilyenek is vannak bennük egyes kutatások szerint, de ez már egy másik cikk témája lehetne.