Szabó Gyuri bácsi a Medvehagymáról: minden, amit a tudomány is rendszeresen “elfelejt”
Interjú a bükki füvesemberrel.
Elmondja, miért érdemes medvehagymát fogyasztani. Igazi egészség-őr!
A medvehagyma egy igazi csodaszere a természetnek.
Egy zöld terápiás gyóhynövény, mely nem csak feldobja és megbolondítja az éetleinket, de jellegzetes fokhagyma illata az ember orrát kényezteti.
A legenda szerint a téli álmukból felébredő medvék előszeretettel fogyasztották gyomor és béltisztító hatása miatt.
Élőhelye első sorban az árnyékot adó, bükkösök, gyertyános-tölgyesek. A medvehagymák hagymácskái 15-20 cm mélyen a földbe találhatók ahonnan a tél végével előbújnak
Csak néhány a legfontosabb gyógyhatásai közül, amivel mindenki szembesül, ha rendszeresen fogyasztja:
- Gyomor-béltisztító és fertőtlenítő (helicobacter pylori elleni kezelésben segít, ami felelős a gyomor fekélyért, majd később a gyomorrák kialakulásáért)
- Gomba ölő
- Vérnyomás csökkentő
- Csökkenti az alkoholéhséget
- Széklet fogó
- Bélféregűző
- Érelmeszesedés csökkentő
- Koleszterin csökkentő
- Reumás fájdalmakat enyhíti
- Vese, vér és hólyag tisztító
- Memória frissítő
- Stresszoldó
- Méregtelenítő
Az ország gyógynövény szakértőjét, a bükki füvesmebert, azaz Szabó Gyuri bácsit kérdezték meg egy tévés interjúban arról, hogy miért javasolja a medvehagyma rendszeres fogyasztását mindenkinek.
A Medvehagyma fokozza a szervezet ellenálló képességét, bőséges fogyasztása feltöltheti vitamin és ásványanyag készletét.
Ezt még fontos, hogy tudd róla!
Bár medvehagymát sok piacon, szupermarketekben is lehet kapni, magunk is megpróbálkozhatunk a gyűjtésével.
Figyeljünk azonban oda, mert bizonyos védett területekről tilos gyűjteni!
Arra is ügyeljünk, hogy csak néhány levelet szedjük le, ne tépjük ki az egész növényt, így a következő években is biztosítható a medvehagyma-utánpótlás.