CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

A csontleves tényleg gyógyít, a tudomány is bizonyította őseink, nagyszüleink “csodaszerének” titkát

Az igazi jó, tanyasi tyúkhúsleves, és annak egészségünkre gyakorolt bizonyított jótékony hatásairól… Mert a vidékiek nem véletlenül fogyasztották minden vasárnap!

Ősi hagyomány és egy gyógyító recept

Ki ne ismerné a jó öreg tanyasi tyúkhúslevest?

Azt a húslevest, ami egy ősi recept alapján mindig is velünk volt, már a kezdetek kezdetén is, szinte a magyarsággal egyidős itt a Kárpát-medencében.

Hirdetés

Eleinte a receptje szájhagyomány útján etrjedt, mire lejegyezte valaki.

A levesről úgy tartották, hogy életerőt ad, ami igaz is volt. Nem csak rengeteg energiával látta el régmúltban élő őseinket, de képes volt megerősíteni az immunrendszert is.

Ráadásul hatásait mára a tudomány is alátámasztotta.

Képes a betegségekre hatni

A régiek gyakorlatilag gyógyszerként használták, ugyanis képet volt a legdurvább megfázás tüneteit is nagymértékben enyhíteni.

Nagyanyáink korában természetes volt, hogy különféle ételekkel, főleg levesekkel gyógyítottak betegségeket.

Mára ez a természetes módszer kicsit feledésbe merült, talán annak köszönhetően, hogy a gyógyszertárakban egész arzenált találunk a szabadon kiváltható gyógyszerekből…. hatástalanul.

Legalábbis ezek a gyógyszer tele vannak mellékhatásokkal, és terhelik a májat, ellenben a húslevessel!

A csontlevesnek még inkább jótékony hatása van mint a húslevesnek.

Mit mond pontosan tudomány?

A zöldségekből számos tápanyag, vitamin oldódik ki a hosszú főzés alatt, ezek a relatív alacsony főzési hőmérséklet miatt nagyrészt károsodás nélkül megmaradnak.

Hirdetés

Az igazi csontleves nem egyenlő a kuktában gyorsan megfőzött húslevessel. A csontlevest hosszan, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, éppen hogy csak gyöngyözzön, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból.

A csontokból a hosszú főzési idő alatt magnézium, kalcium, foszfor, kálium oldódik ki.

Ezen kívül kollagén, zselatin is bőven kerül a levesbe a csontokból, porcokból, ahogyan hyaluronsav, glukozamin- és kondroitin-szulfát is.

Minél több ide illő zöldséget használunk, annál jobb lesz a levesünk. A hagyma, fokhagyma, petrezselyem, sárgarépa, zeller nem hiányozhat belőle.

A gyógyulás első lépcsőfoka

Ez még nem minden! világszerte ismert ennek a gyógylevesnek különféle formája, csak máshol más dolgokat pakolnak bele, és nem tyúkkal főzik, de az alapműködése és hatása nagyjából ugyanaz a szervezetre nézve.

A csontlevesek az általános roboráló hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják.

Ezen kívül a kollagén a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körömnek is jót tesz. A magas zselatintartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat.

A csontleves leginkább influenza idején képes drámaia mértékben javítani az ember állapotán és közérzetén.

Ez pdig akárhogy is nézzük, a gógyulás legelső lépcsőfoka. 🙂

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!