Furcsa fehér csíkok a csirkemellen: tudod, hogy mik ezek? Kétszer meggondolod hogy egyél-e!
Te is észrevetted már a boltban vásárolt csirkemellek felszínén futó hajszálvékony fehér csíkokat? Kiderült, mire utalhat, ha ilyen csirkemellet vásárolsz.
A csirkemell nem olcsó mulatság, ma már akár 2000 forintot is elkérnek a hús kilójáért.
Ez az egyik legkeresettebb húsárú a boltok és hentesek hűtőjében, ha pedig nem kisgazdálkodásból vásároljuk a húst, bizony észrevehetünk néhány furcsaságot a csirke felszínén.
Ezt a növekedési rendellenességet hivatalosan “white striping”-nak hívják, tehát a látvány utáni elnevezése: fehér csíkozottság.
Ez egy mostanában egyre gyakrabban látható jelenség a kereskedelemben kapható csirkemelleken.
A kutatók szerint a csirkemell húsában az izomrostokkal párhuzamosan haladó fehér csíkok előfordulása manapság egyre gyakoribb probléma.
Egy másik hasonló elváltozás az úgynevezett “woody brest”, vagyis “fás csirkemell”. Mi ezt a jelzőt inkább a zöldségekre, gyümölcsökre használjuk, de tulajdonképpen a húsnál is ugyanazt okozza, vagyis hogy keményebb lesz.
Egy kizárólag Amerikában végzett kutatásból kiderült: a legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy a csirkemell a legegészségesebb választás, ha húsról van szó.
Az arkansasi és a texasi egyetem korábbi kutatása szerint 285 vizsgált baromfi 96%-án volt már tapasztalható az izomelváltozás.
Amikor ezek az adatok a megkérdezettek tudomására jutottak, nagyon elcsodálkoztak, és undorítónak találták a dolgot.
A csirkéket genetikailag manipulálják, hogy minél gyorsabban nagyra nőjenek a zsúfolt, koszos farmokon.
Aminek az eredménye: abnormális izmosodás, alacsonyabb minőségű hús, magasabb zsír- és alacsonyabb fehérjetartalommal.
Ez a rendellenesség az emberi izomsorvadáshoz hasonlítható.
Ezzel a rendellenességgel a csirkék folyamatos fájdalommal élik azt a rövid kis időt, ami megadatik nekik. Ez Amerikában különben átlagosan 47 nap.
A konklúzió az, hogy a nagyüzemi csirketenyésztés rossz az állatoknak és a fogyasztóknak egyaránt.
Az állatvédők szerint a túlzottan csíkos csirkemellet feldolgozzák, például csirkefalatokat készítenek belőlük, és a kevésbé csíkozott, még megnyerő példányok kerülnek az áruházak hűtőpolcaira.