CímlapsztorikÉrdekes világ

A hatodik tömeges kihalás peremén tartunk: tudósok kongatják a vészharangot

Ha nem teszünk semmit, végleg bedől minden és semmi sem állítja meg az újabb tömeges kihalást.

A következő tömeges kihalás szélén állunk, nyilatkozta a The Times of Israelnek Daniel Rothman.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) geofizikus professzora szerint mindig akkor következett be hasonló esemény, amikor „jelentős mértékű környezeti beavatkozás történt”.

Hirdetés

Rothman a múltbéli tömeges kihalási események tanulmányozásával jutott erre a következtésére, melyek során minden esetben megnövekedett a globális szénciklus változásának mértéke is.

A tudós eredményei alapján csak egy maghatározott mennyiségű szenet lehet a légkörbe vagy az óceánokba juttatni, mielőtt elérnénk a kihaláshoz szükséges szint peremét.

A geofizikus professzor számításai szerint az óceánokban a szén küszöbértéke például 300 gigatonna, miközben az emberiség 2100-ra akár az 500 gigatonnát is elérheti.

Vagyis ez azt jelenti, hogy ha igaz Daniel Rothman elmélete, akkor nyílegyenesen haladunk a sorozatban hatodik tömeges kihalás felé.

és ez az időpont már 2050-re eljöhet, ez lesz a végső hanyatlás időszakának kezdete, ahonnan az események drámaian fel fognak gyorsulni.

A tudós végül hangsúlyozta, hogy korlátoznunk kell a környezetszennyezést, egyúttal meg kell találnunk a módot a légkörbe juttatott szén-dioxid mennyiségének csökkentésére is.

Hozzátette: a küszöbön álló újabb tömeges kihalás csak egy újabb ok ennek mielőbbi elérésre.

Más tudósok nem ennyire optimisták és azt állítják, hogy a hatodik tömeges kihalási hullám már elkerülhetetlen, és alkalmazkodnunk kell hozzá, vagyis legfeljebb mérsékelni tudjuk a károkat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.